„Touto soutěží chceme pozdvihnout povědomí o stavitelství v našem kraji, je to prestižní záležitost. Vše posuzuje odborná porota složená nejen z architektů, ale také odborníků na územní plánování a podobně. Posuzuje se přitom nejen samotná stavba, ale i to, jak je začleněna do svého okolí a podobně," dodal Příkaský.

Jedním z těch, kteří budou chtít uspět, je i město Turnov, které do soutěže přihlásilo areál Maškovka se zimním stadionem a koupalištěm.

„Jsme v kategorii občanská vybavenost. To je téma, které nás v Turnově hodně zajímá. Máme tu řadu budov, které se tu postavily za první republiky v rámci občanské vybavenosti jako třeba školy, a dodnes bez problémů slouží. Proto jsme také při stavbě Maškovky dbali na to, aby to bylo hezké, funkční a také z kvalitních materiálů," uvedl starosta Tomáš Hocke.

Na střeše vstupní recepce na koupaliště jsou tak i solární panely, které ohřívají vodu v bazénu. „Celá stavba probíhala ve velmi šibeničních termínech. I to si svým způsobem zaslouží ocenění, protože bez dobré domluvy mezi městem a dodavateli by to nešlo," dodal ředitel Městské sportovní Jindřich Kořínek.

Kromě Maškovky se o titul Stavba roku uchází i Centrum Vlasty Buriana či hospic z Liberce, promenáda s kolonádou v Koberovech, opravený zámek Svijany, rekonstrukce sýpky v Černousích, budova MŠ a ZŠ Loučná v Hrádku, či vzdělávací centrum v Novém Oldřichově. Vyhlášení proběhne 8. 9. 2016, veřejnost může hlasovat pro cenu sympatie.