Hospital Kuks se dnes po mnoha letech zaskví v plné kráse. „To bude dneska lidí, co si přijdou pro zlatý medaile," špitla včera večer Kubovi do ucha Ančí v Krkonoších. „Mlčte, vy dva, z toho si dneska neutahujte. Jde o velkou, historickou chvíli," uzemnil je vládce nejvyšších hor a i Trautenberg se raději protentokrát stáhl do pozadí.

Velká událost to opravdu bude. Po mnoha letech boje o změnu neutěšeného stavu a později konečně při naplňování projektu Kuks – Granátové jablko se dnes všichni zúčastnění včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky, mohou právem radovat. Jako na olympiádě a zaslouženě. Čeká je prohlídka areálu, tedy renovovaného nádvoří a bylinkové zahrady, obnovených fasád i interiérů, včetně prvotřídního a v evropském kontextu jedinečného cyklu odkrytých a restaurovaných nástěnných maleb Tanců smrti, zobrazujících rovnost lidí v posledních okamžicích života.

Granátové jablko, znak bývalých správců hospitalu, milosrdných bratří a symbol zmrtvýchvstání a znovuzrození, dnes opět nalezne svůj ztracený význam.