Mezi ně však rozhodně nepatří ředitelka dvorské pečovatelské služby Marcela Hauke pod kterou patří i azylový dům Žofie.

Azylový dům Žofie nemá sice dlouhý rodokmen, ale už má řadu ocenění. Kde vzešla myšlenka k jeho zřízení?
Není to stará myšlenka. Dvorská pečovatelská služba byla primárně zřízena pro potřebu seniorů. Postupem času jsme však zjistili, že bezdomovectví a senioři jsou mnohdy spojitá nádoba. Na druhou stranu zájem o tuto otázku vyvolala i aktuální situace bezdomovců ve Dvoře Králové.

V jakém smyslu?
Povězme si to na rovinu. Otázka bezdomovectví je ve většinové společnosti opomíjená. Většina lidí si při tomto slově představí jen ztracené existence bloudící kolem obchodů, které chtějí po kolemjdoucích vymámit peníz na alkohol. Ale nikdo si neuvědomuje, že se jich tento problém týká více, než si dovedou sami připustit.

A to?
Pod tou pokličkou se skrývá spousta seniorů, tělesně postižených a matek samoživitelek s dětmi, které se dostávají do dluhových pastí a ze dne na den končí na ulici. O tyhle lidi jsme se chtěli postarat. Proto ve spolupráci s městem vznikl dům Žofie.

Ovšem dům Žofie má svá specifika. Pokud se nepletu, a nejsem sám, tak se nejedná pouze o „noclehárnu"?
Ano, tyto pojmy se často pletou. Spravujeme tedy i noclehárnu, ale ta je, když to řeknu natvrdo, určena pro již zmíněnou skupinu bezdomovců, která se svým životem nechce již nic dělat, nebo mnohdy už ani nemůže V Žofii převažuje klientela, která chce naši pomoc využít, ne zneužít. O tom svědčí i to, že máme šedesátiprocentní úspěšnost integrace těchto lidí zpět do normálního života.

Prozradíte váš recept takto vysoké úspěšnosti?
Hlavní ingrediencí tohoto receptu je důvěra. Dáváme těm lidem naději, že to dokáží. Nehledejte však za naší prací lítost, či naivní přístup. Často rozkrýváme velice těžká témata a nastavujeme lidem zrcadlo. Na druhou stranu jim podáváme pomocnou ruku a říkáme jim, že víme, že jsou to sice jejich problémy, ale že jim rádi pomůžeme a najdeme společně řešení. Trochu je i tlačíme do řešení jejich situace. Navíc zde mají lidé nad sebou i ten pomyslný Damoklův meč. Musejí vyvíjet aktivitu, jinak přijdou i o tuto střechu nad hlavou.

I ta střecha nad hlavou jim však pomáhá znovu se postavit na vlastní nohy.
Máte pravdu. Navíc je tu důstojné prostředí a naši klienti v něm cítí, že má smysl dál bojovat a že se dá žít i jinak. Dalším klíčem k úspěchu je fakt, že je respektujeme. Nikdo z nás je nevidí jako bezdomovce. Mají u nás úctu, respekt. Díky tomu nacházejí ztracenou důstojnost.

Zmínila jste, že zřizovatelem je město Dvůr Králové nad Labem. I ono podává pomocnou ruku? Třeba v tom, že vaše klienty využívá na různé veřejně prospěšné práce?
Bohužel, zatím ne. Snažíme se tyto lidi umísťovat u zaměstnavatelů u kterých víme, že je zaměstnají, nebo jsou ochotni vzít lidi s dlouholetou pracovní absencí. Dobře se nám spolupracuje s technickými službami, nebo s úřadem práce, který má program zapojování těchto lidí do pracovního procesu. Dále to jsou různé stavební firmy, které jsou ochotny je přijímat a učit je znovu pracovat.

Je nové vedení města. Nenadhodíte mu teď tuto otázku a užší spolupráci?
Ano. S novým vedením města chceme tuto otázku znovu otevřít.

Ještě než k tomu dojde, tak vás čeká „křest" ohněm v podobě akce Noc venku, která proběhne 20. listopadu. Co od ní mohou lidé očekávat?
Tato akce je celorepubliková. My se do ní zapojujeme poprvé. Jejím hlavním účelem je ukázat lidem, že bezdomovectví není jen otázkou pár vyhořelých jedinců, kteří končí v noclehárnách, ale že se do podobné situace může dostat každý.

A na co se ještě při Noci venku můžou návštěvníci přijít podívat?
Máme bohatý program, kde vstupné jsou trvanlivé potraviny, které se později přerozdělí organizacím, jež se touto problematikou zabývají. Kulturní vložku obstará dvorská kapela An-26 či trutnovská Street Dance. Poté bude následovat diskuzní stůl. Akce by měla končit kolem 23 hodiny, kdy dostanou všichni gulášovou polévku, a půjdou si zkusit, jaké to je spát venku.

A co si mají vzít s sebou?
Karimatku, teplé oblečení a spacák. Kartony zajistíme. Pro méně odvážné je připraven stan. Ráno všechny zveme na teplou snídani a dostanou certifikát spáčů.