Není tedy divu, že roste i zájem dětí a mládeže o biatlon. Podporu má velkou. Z ministerstva školství, Českého svazu biatlonu i od města. To grantem před časem podpořilo pořízení vzduchovek. Jen klima není letos ideální. Nedostatek sněhu vyhnal biatlonisty na tréninky pryč.

„Během zimy jsme nemohli mít ani jeden trénink v Jilemnici, jezdíme na Mísečky, kde je malorážková střelnice a do Vejsplach ve Vrchlabí na novou vzduchovkovou střelnici," přiblížil předseda Klubu biatlonu v Jilemnici Jan Sucharda. Klub má 62 členů, z toho juniorů je 44. Všichni věří v dlouho chystanou výstavbu areálu na Hraběnce. „Jeho vznik je alfou a omegou rozvoje biatlonu v Jilemnici. Jen v něm udržíme krok s podmínkami, které jsou v Jablonci nad Nisou, Letohradu nebo Novém Městě na Moravě," poznamenal Sucharda. 

„Na vybavení si nemůžeme stěžovat, podpora jde v různých rovinách. Vzhledem k úspěchům, které má český biatlon v současnosti, se přidává i stále více sponzorů. Ale Hraběnka je prostě náš dlouholetý sen. Snad se konečně naplní," vyjádřil naději předseda jilemnického Klubu biatlonu Jan Sucharda.

STUDIE  Hraběnky. Ve hře je první etapa. Zmíněný všesportovní areál má přijít na 60 milionů korun i s DPH. „Projektově máme výstavbu připravenou, čekáme na dotaci z ministerstva školství ve výši 20 milionů korun. V brzké době vypíšeme veřejnou zakázku na dodavatele," přiblížila současný stav plánovaného projektu starostka Jana Čechová.

Město má investovat do výstavby Hraběnky dalších 20 milionů korun z vlastního rozpočtu, jistá je částka 15 milionů korun z Libereckého kraje a 5 milionů korun od Svazu biatlonu. Přestože jilemničtí biatlonisté mají k dispozici střelnici v parku za sokolovnou, dostačující pro všechny není. Sport totiž provozují ve stále větší míře i místní školáci, studenti proslulého sportovního gymnázia a další zájemci z okolí.

Z historie je známo, že Jilemnice je vnímána jako sportovní město, především v souvislosti s běžeckým lyžováním. Byl zde založen první lyžařský spolek, Krkonošské muzeum zde zachycuje historii lyžování i sportovní školy .

Na posledních ZOH 2014 Česká republika získala 8 medailí, z toho dvě přivezli odchovanci zdejšího biatlonového klubu. Historicky první medaili v biatlonu vůbec vybojoval Jaroslav Soukup, měla bronzovou barvu.

Společně s Veronikou Vítkovou pomohli vybojovat českému čtyřčlennému týmu také stříbrnou ve smíšených štafetách.
„Verunku Vítkovou tady všichni milují. Často se do města vrací a dokáže hlavně dětem přiblížit biatlon svýma očima. Je to prima holka. Na nic nehraje a i přes slávu, kterou vybojovala, zůstala přirozená a svá," dodala jilemnická starostka.