Mít vlastní značku na automobilu? Pro mnohé zajímavé lákadlo nebo vtipná myšlenka. Kouzlení s čísly a písmeny si řidiči všímají, i běžně přidělované kombinace si často vybírají podle zapamatovatelnosti.

Od ledna letošního roku mají motoristé možnost splnit si vlastní představy. Pořídit si registrační značku, běžně známou stále jako státní poznávací značku (SPZ), podle svého přání a nápadu, je totiž novinkou v tuzemských dopravních zákonech.

Lze tak napodobit třeba bývalého reprezentačního fotbalistu Tomáše Ujfaluši, jehož Mercedes se kdysi po italské Florencii proháněl s espézetkou SE-XY. Žádný masivní zájem však nebyl na českých dopravních úřadech dosud zaznamenán, i přesto, že byl očekáván.

Skutečným žadatelům tudíž pracovníci neměli problém vyhovět. „Ve Dvoře Králové evidujeme zhruba desítku žádostí o registrační značky na přání. Nejvíce měli občané zájem o číselné řady. Některé kombinace byly sice delší než určený počet znaků, tyto případy se ale vždy podařilo vyřešit ke spokojenosti žadatele. Zatím se pracovníci registru vozidel nesetkali s žádostí, kterou by museli odmítnout," sdělila mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková.

„Žádné fronty zájemců se netvořily. V prvních lednových dnech zde byli na případný vyšší počet žadatelů o registrační značky připraveni, odbavení však bylo nakonec, i vzhledem ke skutečnému počtu občanů, kteří se na registr vozidel dostavili, plynulé," dodala mluvčí dvorské radnice.

Zájem o vlastní značku by lidé často možná měli. Po zjištění pořizovací ceny za pouhý rozmar však velmi často od nápadu ustupují a investici přehodnocují.

Zájem o značky by měli, odrazuje ale cena

Poplatek za pořízení značky byl totiž stanoven na částku 5 tisíc korun, přičemž majitel automobilu si pochopitelně musí zakoupit hned dvě tabulky. V případě ztráty či odcizení musí být navíc za stejný poplatek vydána kombinace nová.

„Praxe je taková, že po zjištění této zkušenosti lidé většinou s pozdravem odcházejí, někdy i bez něj. My jsme zatím vydali pět registračních značek na přání, na další čtyři kusy jsme přijali rezervaci," sdělil Milan Špůr, vedoucí oddělení dopravně správních agend v Trutnově. Rezervace platí tři měsíce, zpoplatněna je pěti sty korunami.

I přesto, že si za značku lidé zaplatí, nemohou si na ní napsat cokoliv. Co musí nebo nesmí značka na přání obsahovat? Obecně platí, že na ni je možné umístit kombinaci čísel a velkých písmen (pouze arabská čísla a latinka bez diakritiky) s výjimkou písmen G, CH, O, Q a W, která jsou údajně při pohledu z dálky snadno zaměnitelná. Značka také musí obsahovat minimálně jedno číslo, nesmí být složena pouze z písmen.

Není na ni naopak možné možné umístit slova, která jsou všeobecně vnímána jako hanlivá, podněcují k rasismu, xenofobii a obecně k nenávisti vůči vybrané skupině obyvatel. Nesmí obsahovat speciální znaky (- * / ? ! § apod.) nebo zkratky orgánů státní správy, zastupitelského sboru, krajských úřadů apod. (například využívané ve veřejné správě jako PČR, HZS, MDCR apod.).

V případě automobilu je značka složená z osmi znaků, motocyklisté si musí vystačit se sedmi, na moped jich lze umístit dokonce jen pět.

Dopravní úřad k vozidlu, na němž jsou umístěny značky na přání, klasické registrační značky samozřejmě přidělí, ale až po odevzdání značek na přání. Je zde však i možnost stávající značky na přání převést na jiné vozidlo ve vlastnictví žadatele.