Kde najdete nejvýše položenou galerii v Čechách? Od soboty to lidé z regionu nemají daleko, stačí vyrazit do Malé Úpy. A protože se jmenuje Celnice, ani s určením přesné polohy nebude problém.

V objektu, dříve sloužícímu bdělé ochraně hranic, zhruba rok sídlí obecní úřad. „Chtěli jsme něco udělat pro turisty i místní občany a měli nevyužitý prostor. Tak vznikl tenhle nápad. Oslovili jsme Bohdana Holomíčka, úpravy i samotná instalace byly dost na poslední chvíli, ale nakonec se to povedlo a je tu zajímavá fotografická výstava," řekl starosta obce Karel Engliš.

Prosklená stěna do hlavní ulice navíc dává galerii netradiční rozměr. „Teď je tu hodně lidí, ale až nastane klid, krásně se vnitřek s vnějškem propojí a celý prostor vynikne," podotkl při vernisáži Bohdan Holomíček.

Jak to bude s dalším programem ale není ještě jasné. „Chceme, aby galerie fungovala dlouhodobě. Současná výstava tu bude po celou zimní sezónu, zhruba do konce dubna. Do té doby musíme vymyslet, co dál. Naskýtá se i možnost spolupráce s polskou stranou a tamními výtvarníky," dodal Karel Engliš.

„Bohdan je člověk mladistvého ducha a není to tak dávno kdy říkal, že už klasické výstavy dělat nebude. Ale tady vidíte, že se nechává v poslední době přemluvit a znovu se objevují expozice, jež mají tu náladu, kterou jsme znali," podotkl k současné výstavě Jan Macháček, novinář, hudebník, bývalý disident a signatář Charty 77. „A přestože je Bohdan z Krkonoš a je s nimi spjatý, rozhodně nepatří mezi krajináře. Ale i tady pár záběrů, na kterých není ani jeden člověk, najdete. Dokonce tu najdete i jakési rané pokusy o sportovní reportáž a taky tématický cyklus," dodal s úsměvem.