Prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých interiérů, doplněné o původní historické betlémy a stromečky s originálními ručně malovanými ozdobami, čekají na návštěvníky Státního zámku Sychrov nedaleko Turnova ve dnech 27. prosince až 4. ledna.
Menší skupiny bez rezervace v 10.30, 11.30, 13 a ve 14 hodin. Pro skupiny nad 10 osob je rezervace nutná na telefonu 482 416 011 (10.00 – 14.00).

Pod stromečky budou k vidění hračky rohanských dětí. Pro každého návštěvníka je připraven drobný dárek a vstupenka na vánoční prohlídky bude zároveň platná na výstavy Z dětských pokojíčků a Ze života Medvědího klanu.
Sychrovský zámek také představuje od prvního adventního víkendu nový betlém v životní velikosti, který je částečnou replikou původního rohanského.

Betlém bude na nádvoří k vidění do Tří králů. Původní rohanský betlém lze spatřit na prohlídkové trase zámku, a to do stejného data.V zámeckém depozitáři je léta opatrován a ochraňován původní sychrovský betlém, který byl pro šlechtickou rodinu Rohanů zhotoven sochařem Josefem Záchuňským z Husy na počátku 20. století.

Betlém je návštěvníkům ukazován pouze při adventních prohlídkách, neboť je nejenom umělecky, ale i historicky vzácným zámeckým exponátem.

V roce 1820 se novým majitelem Sychrova a svijanského panství stal kníže Karel Alain Gabriel Rohan. Tímto rokem začíná stopětadvacetiletá éra Rohanů na Sychrově a doba největší slávy zámku. Kolébkou rodu Rohanů byla Bretaň.