Projekt za odhadovaných 20 milionů korun je zatím zhruba v jedné třetině. Hlavní tesařské práce jsou však už z většiny hotové. Včera to uvedl starosta Jaroslav Hůlek. Postupné opravy roubenky, která je symbolem města Úpice, začaly v roce 2008 a potrvají ještě přibližně pět let.

Dřevěnka v současné podobě vznikla zhruba v letech 1609 až 1611. Je jednou z mála dochovaných obytných staveb v Česku postavených z neotesaných klád. Objekt, v němž byla kdysi vyhlášená hospoda, byl od roku 2000 uzavřený. V roce 2007 koupila zchátralou budovu úpická radnice a začala s její postupnou rekonstrukcí. V budoucnu by v objektu podle starosty mohlo být muzeum.

„Letos jsme vyměnili venkovní a část vnitřního roubení a rekonstruovali jsme polovinu střechy ze štípaného šindele, která je tak již celá hotová," řekl tesař Martin Zeman.

Rekonstruována byla také vazba střechy. Tesařské práce na roubence jsou podle Zemana hotové asi z osmdesáti procent, zbývají ještě vnitřní stropy.
„V další etapě rekonstrukce by přišly na řadu výmaz, okna a uzavření objektu. Pak by začaly práce uvnitř," doplnil starosta.

Město každoročně do opravy unikátní dřevěnky vloží kolem dvou milionů korun. Hlavní část peněz jde z rozpočtu města, zbytek doplní příspěvky od ministerstva kultury a kraje.