Sport, při kterém se nadšenci na kolech pouštějí do rozmanitého terénu různých stupňů obtížnosti, získává na velké popularitě a přitahuje do atraktivních lokalit tisíce zájemců. Ambice na vybudování nových trailových tratí právě v Trutnově získává reálné obrysy. Do dvou až tří let by se měly táhnout vůkol v délce padesáti až šedesáti kilometrů. „Letošní tři miliony korun, které jsme jako požadavek do rozpočtu města předložili v rámci komise cestovního ruchu, považujeme za startovací částku pro strategii trailových tratí," přiblížil trutnovský zastupitel Martin Jiránek (Žít v Trutnově). Zdá se, že myšlenka na vytvoření centra, kterou prosazují v zastupitelstvu někteří poslanci, v koalici nemá odpůrce. Při schvalování rozpočtu starosta Ivan Adamec upozornil, že některé akce se teprve chystají, do hospodaření zatím zahrnuty nejsou, ale počítá se s nimi. Trailové tratě mezi nimi zmínil, o konkrétní částce nemluvil.

Zájmy bikerů hájí hlavně spolek Trutnov Trails. V současnosti nabízí zhruba sedmnáct kilometrů přírodních singltrailů různých obtížností. „Lidé na ně mohou nastoupit hlavně ve Lhotě u Trutnova. Trasy trailů volíme tak, aby byly zajímavé a přírodní. Velkou výhodou je pro nás zdejší neustále se měnící krajina, která je plná balvanů, skal a nádherných lesů s loukami, ve které byly v letošním roce vybudovány nové rozhledny," popsal současnost Jan Rejl ze spolku. Síť terénních stezek je zatím budována v okolí Čížkových kamenů.

Bikeři by mohli dost oživit cestovní ruch

Jízdu po trailech mohou už nyní zájemci doplnit o cyklovýlety po okolí. Určitě zajímavou atraktivitou jsou v tomto směru opevnění či nově vybudované rozhledny.

Dá Trutnov zelenou vzniku centra bikerů?Strategický plán, který nositelé záměru vytvářejí, vychází ze zkušeností, které načerpali na Rychlebských stezkách a Singltreku pod Smrkem. „Jen na Rychlebských stezkách, kde začali tratě budovat před osmi lety, návštěvnost za loňský rok činí šedesát tisíc lidí. Máme podobné ambice," vysvětlil Jan Rejl z Trutnov Trails.

Přilákat do podkrkonošského města a jeho přírodních scenérií bikery a jejich příznivce se zdá být pozitivním vkladem do rozvoje cestovního ruchu nejen Trutnova, ale i okolí. S tím se ztotožňuje i trutnovský místostarosta Tomáš Hendrych. „Celý záměr je v začátku, loni na tvorbu trailových tratí město již nějaké peníze uvolnilo. Cestovní ruch je pro celou lokalitu důležitý. Stojí za to tyto iniciativy podpořit. Už nyní sem přijíždějí bikeři z Polska a potenciál přilákat další zájemce projekt určitě má. V Rychlebských stezkách jsem se byl s aktéry bikery podívat. Zaujalo mě, že trasy mají širší záběr. Nejsou určeny jen pro náročné sportovce, ale díky různým stupňům náročnosti si je může vyzkoušet každý zájemce," vyjádřil postoj Tomáš Hendrych.

Jedinečný rezort v České republice

„Okolí Trutnova má jednoznačně šanci stát se jediným rezortem v České republice, kde traily povedou přes pískovcové skály a kameny, příznivá je i krkonošská červená hlína, přírodní podloží se mění, lesy jsou rozlehlé, terén disponuje různými sklony. Pro příznivce bikerů je to ideální lokalita. Výhodou je blízkost města i Krkonoš, odkud si mohou návštěvníci přijet zajezdit na kolech," konstatoval držitel trenérské licence, biker Dušan Mihalečko. Prozradil, že v jednání je spolupráce na tvorbě trailové tratě s Čechokanaďanem Tomášem Procházkou, který je stavitelem nejslavnějších tratí v bike parku kanadského Whistleru.

„Do Trutnova má přijet a když vše dobře dopadne a peníze na první etapu rozšíření tratí získáme, měl by ji koncipovat právě tento, na slovo vzatý odborník," upozornil zastupitel Martin Jiránek. Zároveň dodal, že cílem iniciátorů projektu je v dalších letech na realizaci záměru získat dotační peníze. Například ty, které směřují na přeshraniční spolupráci.

„Chceme vytvořit i strategický plán pro podnikatele v lokalitě a okolí, kteří by se na nápor návštěvníků měli připravit," uzavřel Martin Jiránek.

Dá Trutnov zelenou vzniku centra bikerů?

Otevření sezony bikerů:

Bikeři a bikerky otevřou sezonu už 9. dubnu na současných trailových trasách. K dispozici budou 2 nástupní místa Lhota a Sedmidomí, testovačka kol Giant a Liv a průvodcované jízdy po trailech i okolí. Akci uzavře zábava ve Lhotecké hospodě.