Právě to si uvědomili i na Základní škole v Bílé Třemešné a zapojili se do grantového programu Na zelenou Nadace Partnerství, jehož cílem je zlepšit dopravní situaci v okolí jednotlivých škol. Jeho hmatatelný výstup, tedy odbornou dopravní studii s návrhem řešení, kterou zpracoval dopravní expert Zbyněk Sperat, předaly děti na konci září vedení obce.

Jízda bez helmy

Do projektu se však nezapojili pouze žáci, ale i jejich rodiče. „Jednalo se prakticky o dvě části. V jedné na anketní otázky o bezpečnosti odpovídaly děti, a podobně jsme se zeptali i jejich rodičů," řekl ředitel školy v Bílé Třemešné Emil Kudrnovský. Dodal, že se průzkum nezaměřil pouze na obecné otázky, ale směřoval i na tělo samotných dětí. Například, jestli používají při cestě na kole helmu. „Některé děti přiznaly, že tuto ochranu hlavy nenosí," uvedl ředitel Emil Kudrnovský. Nicméně však všechny poznatky vedly k již zmíněné studii, která by měla v příštích měsících snížit riziko úrazu v okolí školy.

Vlastní iniciativa

„Spolupráce s obcí je výborná, s jejím vedením jsme se shodli na většině navržených bodech. Opatření týkající se dopravního značení a drobných stavebních úprav budou realizována v průběhu příštího roku, některá možná i dříve," uvedl ředitel školy s tím, že i přes rozsáhlou studii nechce škola sedět se založenýma rukama a všechnu práci nechat na obci.

„Dohodli jsme se, že nakoupíme další stojany na kola a přenosné dopravní značky. Zlepšíme tím výuku dopravní výchovy," dodal Emil Kudrnovský.