Unikátní dětské Radio Kulíšek, jehož moderátory a redaktory jsou chlapci a děvčata z Krkonoš, vysílá pro mládež i dospělé už dvě desítky let.

Kulaté jubileum připomenou jeho bývalí i současní protagonisté veřejnosti 20. září odpoledne na hřišti u Základní školy v Dolním Lánově.

Jsou slyšet také v jiných rádiích

Dětské rádio vzniklo 6.března 1994. Chlapci a děvčata z Lánova, které bavilo rozhlas nejen poslouchat, ale i vytvářet, nejdříve zpestřovali přestávky svým spolužákům v Základní škole Lánov. Od února 1997 do června 2010 však už děti několikrát týdně živě vysílaly v obecním programu kabelového rozvodu pro celý Lánov.

V květnu 2010 se na www.radio-kulisek.cz rozeznělo Krkonošské turistické vysílání, které připravují mladí autoři ve spolupráci se Střední školou v Lomnici nad Popelkou a Domem dětí a mládeže Jednička ze Dvora Králové nad Labem.

„Moderátoři a redaktoři Kulíšku v minulosti mnohokrát hostovali také na vlnách Českého rozhlasu a živě informovali veřejnost o aktuálním počasí i v soukromých východočeských rozhlasových stanicích," připomíná zakladatelka a ředitelka tohoto rádia Jana Tauchmanová.

Pravidelné vysílání je doplněno Kulíškovou hernou, při které chlapci a děvčata uvádějí vlastní soutěžní zábavný pořad.

Partneři, jimiž jsou Muzeum stavebnice Merkur Police nad Metují, Muzeum výroby dřevěných hraček Detoa Jiřetín pod Bukovou, železniční muzeum Výtopna Jaroměř a Střední škola zahradnická Kopidlno, poskytují zdarma materiál do tvořivých dílen a soutěží.

Radio Kulíšek je také pořadatelem Krkonošského umělecko-mediálního festivalu (KUMF) víkendových workshopů pro děti a mládež. Účastníci se střídavě ve Vrchlabí a Jilemnici pod vedením profesionálních lektorů seznamují s prací redaktorů zpravodajství, moderováním, muzikálem, filmovým zákulisím, světem fotografování, tancem a herectvím.

Oslavy se konají na lánovském hřišti

V rámci oslav dvacátého výročí rádia ožije hřiště u Základní školy v Dolním Lánově 20. září od 14 hodin Kulíškovými kulatými kulišárnami.

„Někteří chlapci a děvčata, kteří od roku 1994 v rádiu působili, už mají své rodiny. Rozhodli jsme se proto, že připravíme zábavu pro děti i dospělé. Plochu fotbalového hřiště zaplní expozice partnerů, kteří s rádiem dříve spolupracovali nebo Kulíšek nyní podporují. Součástí bude i doprovodný kulturní program," říká ředitelka Radia Kulíšek Jana Tauchmanová a připomíná, že vysílání je možné slyšet na

www.radio-kulisek.cz nebo na Facebooku.

(jt)