„Řadíme se mezi menší vesnice, máme 170 obyvatel, tedy i méně peněz v rozpočtu. Proto je pro nás takováhle akce významnou událostí," říká starosta Jitka Vítková.

Požádat o dotaci na opravu se rozhodli vloni. Původní stavba je z meziválečného období a až dosud neproběhla žádná rozsáhlejší rekonstrukce, ale pouze nezbytně nutné opravy. Objekt byl nevyhovující jak po stránce provozní, tak i hygienické a bezpečnostní.

A proč je pro malou obec kulturní dům tak důležitý? „Je to jediný krytý společenský prostor, určený ke scházení občanů, spolků, pořádání oslav, schůzí a kulturních akcí ," vysvětluje Jitka Vítková.

Žádost o finanční podporu byla naštěstí vyslyšena, první dotace na opravu sálu, jeviště a výčepu byla bezmála půl milionu korun. Ve druhé na opravu přízemí tu dostali 214 tisíc, celkově rekonstrukce přišla na 1 100 000 korun. Rozdíl obec financovala z vlastního rozpočtu.

„Nyní máme upravený vchod do budovy, větší kuchyň o prostor zazděných schodů, nové obklady a dlažbu na toaletách, na sále jsme také vyměnili obložení. Původní bylo ze sololitu, nyní jsou tam palubky s větracími otvory. Místo dřevěných oken jsou plastová," vypočítává část změn starostka Jitka Vítková.

Jako u každé rekonstrukce, ani tady se to však neobešlo bez komplikací. Například parkety v sále se měly jenom obrousit a nalakovat, ale po odkrytí obložení stavební firma zjistila, že v nich je červotoč a jsou napadené dřevomorkou. Takže bylo nutné koupit nové, uložené jsou na provětrávacím roštu. To obec taktéž platila z vlastních zdrojů. „Výsledek ale stojí za to. Mají tu teď jeden z nejkrásnějších kulturáků v okolí," říká Jaroslav Pich, který se na stavbu přijel podívat ze sousedního Libňatova.