Kauza Ištván, kauza Šlachta, návštěva čínského prezidenta. Tyto a další tahanice v poslední době ovlivnily dění 
v české policii. Jak na ni nahlížejí lidé po událostech z posledních měsíců?

„Není nijak pozitivní zpráva, že se policejní špičky vlastně rok co rok o něco přou. O případech korupce se mluví ze všech stran a odstavení pana Šlachty, který měl v médiích pozitivní obraz, tomu nenahrává. Mám ale pocit, že nás na okrajích republiky zajímají spíše konkrétní činy policie v místě a ne nějaké tahanice Pražáků. A proto si myslím, že není důvod k tomu, aby někdo neměl k policii důvěru. Ale to je jen můj názor," říká například Pavel Trček z Trutnova.

Důvěra v činnost policie? Lidé pod Krkonošemi ji většinou mají

Činnost státních strážníků je doložená čísly. Třeba v Úpici vloni zaznamenala Policie České republiky výrazný pokles kriminality oproti předchozímu sledovanému období. Právě úpická stanice je nejúspěšnější v objasněnosti případů na Trutnovsku za celý rok 2015.

„Ze statistických údajů trutnovské policie vyplývá, že počet spáchaných trestných činů v průběhu uplynulých tří let v Úpici a okolních obcích klesá. Na druhou stranu se místním policistům daří ve vyšší míře trestné činy objasňovat," sdělila před časem Krkonošskému deníku policistka Šárka Pižlová.

„Činnost policie někde pokulhává, ale je to spíše o kriminálnících a zlodějích. Na policii není třeba se často zlobit," řekla třeba Milena Kadrmasová.

Strážníci používají často nové metody i moderní techniku. Využívají kamery i další prostředky, které jim práci zdánlivě usnadňují. „Jedna věc je ale objasněnost případů, druhá prevence. Vnímám, že diskuse s policisty jsou velmi časté, to je dobře. Problémové lokality jsou ale snad ve všech městech jasné. Ví o nich policisté i veřejnost. Proto by právě v nich mohli strážníci působit intenzivněji, aby se krádeže a další kriminalita nerozrůstaly. Ale nejsem snílek. Lidé kradou všechno, co se jim namane, a kdekoliv. Uhlídat zloděje, to je asi nemožné. Policisté to nemají lehké, navíc málokdo je za práci pochválí. Naopak když může někdo jen trochu přijít s kritikou, neváhá a otevře si pusu," vyjádřil se pan František ze Rtyně v Podkrkonoší. „Myslím si ale, že se policie dost často zabývá zbytečnými banalitami. Nechápu třeba, proč se má starat o zaběhnuté psi," dodává František, který nechtěl být blíže jmenován.

Střílí se už za hranicemi. Ochrání nás policie?

Pocit ohrožení v posledních týdnech roste. Atentáty v Nice, Mnichově či Ansbachu nás zasáhly o to víc, že se odehrály kousek od našich hranic. A fanatici vraždili lidi, kteří oslavovali život, bavili se, nakupovali. Zřejmě každého napadlo, že se cosi podobného může stát i u nás. Jsou na to české bezpečnostní složky připraveny, a to nejen na papíře, ale reálně? Jak ovlivnila policejní akceschopnost reforma, která zrušila Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, kam patřil i boj proti terorismu? Dobrou zprávou je, že vláda ve středu schválila novelu trestního zákoníku, která zavádí samostatné trestné činy financování terorismu a také jeho propagaci a podporu. Ministr vnitra Milan Chovanec zároveň rozhodl o spuštění systémové ochrany měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací osob, která nejsou trvale chráněna.