Knihovna jedinečným způsobem podpoří organizátory akce Noc venku, která každoročně upozorňuje na problematiku bezdomovectví. „Chtěli jsme skvělou akci podpořit, proto jsme vymysleli systém, při kterém budeme vybírat konzervy,“ řekla ředitelka městské knihovny Slavoj ze Dvora Králové Marta Staníková. „Nevyzýváme lidi k tomu, aby knihy nenosili včas. Zapojit se samozřejmě mohou i ti, kteří je vracejí v termínu,“ směje se ředitelka.

Noc venku se letos bude ve Dvoře Králové konat ve čtvrtek 23. listopadu. Potraviny, které lidé donesou jako vstupenku, sociální služba rozdělí mezi lidi v nouzi.

„Vybrané zásoby potravin obvykle stačí na celý rok,“ řekla Marcela Hauke, ředitelka Pečovatelské služby Města Dvůr Králové, která akci pořádá. „Moc mě těší, že se s žádostí o pomoc ozývají dobrovolníci, ale i městské organizace. To není vůbec běžné. Naopak je to ojedinělé,“ potěšilo Hauke.

Noc venku letos různými způsoby podpoří více než 30 subjektů. „Knihovna se nám ozvala sama, potěšilo mě, že můžeme navázat spolupráci. Jsem nadšená, taková pomoc je ojedinělá a originální. Dříve lidé spíš nechápali, proč zrovna my ve Dvoře Králové Noc venku pořádáme. I tento zájem ale dokládá, že pochopení u lidí nacházíme stále častěji,“ dodala Hauke.

Také letos se lidé během Noci venku, kdy účastníci přespí na jednom z královédvorských náměstí, mohou těšit na bohatý doprovodný program. Vyplní ho koncerty, filmy, přednášky i soutěže.