Samice Deborah a samec Jamie přivedli na konci března na svět už své třetí mládě, mladá samička zatím čeká na pojmenování. Stejnému páru se přitom narodili potomci už v letech 2011 a 2014, Jamie navíc v minulém roce zplodil dvě další mláďata s jinými samicemi.

„Pokud si uvědomíme, že březost u nosorožců trvá až 16 měsíců a nějakou dobu musí být mládě s matkou, tak je jasné, že Deborah v Africe rozhodně nezahálí," řekl ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. „Je úžasné, že si naše zvířata v Africe tak dobře zvykla. Jde o další důkaz, že zoologické zahrady mohou smysluplně pomáhat při ochraně divoké přírody."

V Tanzanii zůstalo v polovině 90. let minulého století jen několik nosorožců. Přímo v Mkomazi byli dokonce úplně vyhubeni. Vrátit se je podařilo díky legendárnímu ochranáři Tonymu Fitzjohnovi. Dnes je tu jedna z pouhých tří populací nosorožců v zemi.

Zoo Dvůr Králové poslala v roce 2009 do Mkomazi tři nosorožce. K nim vloni přibyla další samička Eliška. „Elišce se daří dobře. V Mkomazi právě připravují velký výběh, kde by mohla být spojena se samcem," uvedl Jan Stejskal, vedoucí zahraničních projektů dvorské zoo. „Doufejme, že i ona časem podlehne kouzlu Afriky podobně, jako se to daří Deboře," dodal.

Královédvorská zahrada patří mezi nejúspěšnější chovatele nosorožců dvourohých, jinak též černých, na světě. Dosud se jich v zahradě narodilo 44, u všech druhů nosorožců pak bylo odchováno 57 zvířat. V Tanzanii se páru ze Zoo Dvůr Králové narodila mláďata Hilla (2011), Tunu (2014) a nyní další samička. Kromě toho je původně dvorský samec Jamie otcem samiček Mobo a Georgina, jež se obě narodily v roce 2016 samicím, které do Tanzanie putovaly ze zoo v anglickém Port Lympne.

Národní park Mkomazi leží v rozsáhlé oblasti o ploše více než 3200 kilometrů čtverečních na severovýchodě Tanzanie. Od roku 1997 tu běží záchranný program pro východní poddruh nosorožce dvourohého. První zvířata sem byla převezena z chovu v Jihoafrické republice v roce 1997. Následovala trojice z chovu Zoo Dvůr Králové, v roce 2012 přibylo trio z anglické zoo Port Lympne. V létě 2016 přijela již zmiňovaná Eliška ze Zoo Dvůr Králové.