Krakonoš ze sněhu se vrátil na Masarykovo náměstí v Jilemnici po dvou letech. Loni jeho výrobu znemožnil nedostatek sněhu. Dvaasedmdesátiletý sochař Josef Dufek a jeho tři pomocníci stavěli sochu od pondělí do čtvrtečního dopoledne. Technika navezla technika na náměstí během víkendu sníh v rámci údržby parkovacích ploch a asfaltového hřiště. "Čerstvý prachový sníh šel ze začátku hůř zpracovat, nedařilo se ho pořádně uplácat“, popisoval průběh stavby Josef Dufek.

Problém vyřešili jilemničtí dobrovolní hasiči, kteří sníh pokropili vodou z cisterny. Sochu vládce Krkonoš místní umělci dokončili ve čtvrtek dopoledne. Letošní Krakonoš s výškou pěti metrů patří k těm menším. Důvodem je kratší hydraulická ruka stroje, který vršil navezený sníh do výšky.

Krakonoš vytesaný ze sněhu v Jilemnici na náměstí.
K zimní Jilemnici patří postava Krakonoše, letos je jiná než obvykle

Socha má letos tradičnější podobu. Krakonoš je sice bez klobouku a fajfky, ale nechybí mu plášť, velké boty, obvyklá sukovice v ruce a miniatura sněhové vesničky s kostelem u nohou. Letošní novinkou jsou sněhové smrky, které obklopují krkonošské chaloupky po Krakonošově levici.

Stavění velkých soch vládce hor ze sněhu na náměstí má v Jilemnici dlouholetou tradici. Ve sbírkovém fondu jilemnického muzea se nachází fotografie sněhového Krakonoše s připsaným letopočtem 1909. Podle Jana Luštince, emeritního ředitele Krkonošského muzea, však letopočet není stoprocentně prokazatelný. I tak se ovšem se určitostí jedná o více než stoletou tradici, na které se podílely desítky nadšenců, a která se stala symbolem celého města.

Milan Blaha z Moravské Třebové po 9 letech prodal Českou poštovnu Anežku na Sněžce.
Milan Blaha: Na Sněžce jsme zachránili víc lidí než horská služba

Sochař Josef Dufek převzal štafetu autorství Krakonoše na náměstí v roce 2000. Letošní socha už je jeho 25. v pořadí.