Po soše Krasavice, která zdobí prostor před sídlem společnosti, tentokrát umělec navrhl sochu rozhlednu nazvanou Háčkovaná věž. Vyrobena byla ve firemní továrně Aqua Steel.

Šikmo vzhůru

Originální a netradiční rozhledna není rovná, ale je složená ze šikmých ocelových válců. Vysoká je patnáct metrů, v průměru má tři metry a váží zhruba patnáct tun. Objekt nemá žádnou povrchovou úpravu. Je ze syrové ocele, později ho pokryje rez. Dovnitř se vchází dveřmi na točité schodiště s třiašedesáti schody. Až nahoru, kde je půlkulatá střecha se čtyřmi otvory, může najednou vystoupat dvacet lidí. Ve stěnách rozhledny jsou vypálené kruhové ornamenty připomínající krajky. „Jsou inspirované dečkami, které naše babičky háčkovaly. Bude to takový pomník našim babičkám," řekl sochař. Dílo bylo dokončeno ve druhé polovině dubna.

Háčkovaná věž sochaře Čestmíra Sušky vyrostla v trutnovské firmě Kasper„Jsem rád, že socha rozhledna vznikla v naší továrně Aqua Steel, přál jsem si to. S panem Suškou spolupracuji už delší dobu a jsem velmi spokojený. O svých kvalitách mě umělec přesvědčil už předchozím dílem Krasavice," uvedl Rudolf Kasper. Sochař se do Trutnova rád vrací. V roce 2013 měl v Uffu výstavu a před tímto společenským centrem byla umístěno jeho dílo Ocelot. Od té doby se datuje jeho spolupráce s Rudolfem Kasperem.

Evropská Plzeň

Letos dostal pozvání, aby prezentoval svá díla v Plzni Evropském hlavním městě kultury. Rozhledna se měla stát součástí jeho dosavadní největší výstavy na nádvoří kulturního centra Depo 2015. „Když jsem začal koncipovat tuto výstavu, řekl jsem si, že by bylo dobré vytvořit nějakou pořádnou rozhlednu. S nápadem jsem oslovil pana Kaspera, protože spolu dlouhodobě spolupracujeme. Ten se pro nápad nadchnul a výroba podle mého návrhu mohla začít," vzpomíná Suška. Je to poprvé, co sochař, kterému se říká „velký recyklátor", vytvořil něco, co nevzniklo recyklací, jako v případě starých cisteren či koulí ze zbytků ocelových materiálů. „Poprvé vzniká něco úplně od začátku, bez recyklace," potvrdil.

Rozhledna byla po svém dokončení naložena 21. dubna na nádvoří továrny Aqua Steel dvěma mohutnými jeřáby na nákladní vozidlo s dlouhým návěsem. Potom několik hodin putovala do cíle své cesty Plzně. V areálu Depa 2015 byla ukotvena a obklopena dalšími šestnácti díly se stala dominantou Suškovy výstavy Restart. Tímto dílem se Trutnov propojil s letošním Evropským hlavním městem kultury. Na vernisáž výstavy se v pátek 24. dubna vydala i výprava deseti zaměstnanců firmy Kasper.

Hned po příjezdu se sochař přivítal s Trutnovany, věnoval jim ochotně svůj čas a nechal se s nimi před Háčkovanou věží vyfotit. Slavnostního otevření dveří do trutnovské rozhledny se zhostil sám umělec. „Chtěl bych poděkovat firmě Kasper, že rozhlednu vyrobila a její delegace, kterou zdravím, sem dnes přijela. Díky této firmě jsem mohl dílo umístit tady, podle mě, do nejbáječnějšího nově vzniklého kulturního a komunitního centra v republice," prohlásil sochař Suška. Potom odemkl zámek, za mohutného aplausu otevřel dveře do rozhledny a jako první vystoupal na vrchol věže. „Z rozhledny je úžasný výhled a je to splnění mých nejtajnějších snů," svěřil se po návratu z vrcholu.

Háčkovaná věž bude v areálu plzeňského Depa 2015 stát do konce letošního roku, pak se vrátí zpět do Trutnova. „Původní dohoda s panem Kasperem byla, že se po skončení výstavy rozhledna vrátí zpět do areálu firmy Kasper. Patrně ale bude stát na nějakém kopci v Trutnově," naznačil její osud Čestmír Suška. Sochař zatím neví, zda bude ve tvorbě rozhleden dále pokračovat. Kromě trutnovské Háčkované věže, má další dvě menší rozhledny umístěné na nádvoří Depa v Plzni, jedna stojí v botanické zahradě v Praze a pátá je zatím v jeho Studiu Bubec. V Brně by rád udělal ležící rozhlednu, v níž bude kavárna.

Hynek Šnajdar