Na podporu Američanů působících v haitském hlavním městě Port–au–Prince vyhlásili humanitární sbírku. „Sbírku jsme vyhlásili již 16. ledna, nyní je na jejím kontě přes 150 tisíc korun,“ sdělil manažer sboru Petr Gruber.

Výtěžek sbírky pomůže manželům Clayovým a MacGregorovým ze Spojených států Amerických, kteří již přes dva roky žijí s rodinami v haitské metropoli a po ničivém zemětřesení v polovině ledna začali ihned pomáhat místním lidem, kteří při zemětřesení přišli o přístřeší.

„Dům Clayových se po zemětřesení proměnil v malou kliniku a jejich dvůr se stal provizorní noclehárnou a jídelnou pro mnohé Haiťany,“ popsal duchovní Jednoty bratrské Petr Boudný. Výtěžek sbírky, na níž může kdokoli přispět na bankovní účet Jednoty bratrské v Turnově (1260959319/0800, variabilní symbol 1212), poputuje přímo spřáteleným Američanům. „V tomto případě máme jistotu, že peníze se během cesty přes oceán neztratí a dorazí včas na místo určení,“ říká duchovní.

Američtí manželé v minulosti spolupracovali s turnovskými evangelíky na několika osvětových a dobrovolnických projektech. Jocelyn MacGregor se aktivně účastnila akce The Bouda Service Project Turnov v roce 2008, kdy do srdce Českého ráje přijelo na dobrovolnou brigádu dvě stě dětí amerických vojáků působících na zahraničních misích NATO. Během týdenního pobytu mladí Američané opravovali školní hřiště, natírali lavičky a ploty, vysazovali zeleň kolem škol a pořádali setkání s žáky turnovských škol. „Před 18 měsíci Jocelyn ochotně sloužila v České republice, dnes máme možnost pomoci my jí, a především obětem nečekané katastrofy,“ doplnil Boudný.