Rudník dostal v sobotu Zlatou stuhu, určenou pro Vesnici Královéhradeckého kraje roku 2016.

600 LIDÍ, 400 TRIČEK

„Od 24. června, kdy jsme se dozvěděli o našem úspěchu, pracoval na organizaci akce tým patnácti lidí. Hemžilo se to nápady a připomínkami," přiblížil starosta Rudníku Aleš Maloch. Zpráva o tom, že jeho obec je nejlepší v kraji, ho příjemně zaskočila. „Šli jsme do toho s tím, že to prostě vyzkoušíme, plánovali jsme to už delší dobu. Ani jsme nečekali, že by z toho mohlo být hned prvenství," připustil.

Slavnostní ceremoniál nachystali v Rudníku opravdu pečlivě. A setkal se s velkým zájmem občanů. V momentě, kdy končilo rozdávání stuh od zlaté pro Rudník po oranžovou pro Kratonohy a udílení dalších osmnácti krajských ocenění, sličné dívky u vstupu měly napočítáno šest stovek příchozích. Vyrobeno bylo 400 triček se speciálním logem Rudník Vesnice roku, takřka všechny se prodaly. „Zájem lidí nás velmi potěšil," poznamenal místostarosta Jiří Stuchlík.

BACHA NA BLONDÝNU

Skutečnost, že se v Rudníku chystá něco velkého, byla zřetelná hned od příjezdu. Čtyři dobrovolníci usměrňovali parkující k obecnímu úřadu, odkud se k místu konání, základní škole, otáčel co chvíli mikrobus. Bonus na zpříjemnění krátké cesty pravidelně přidávali obsluhovatelé vysílaček, kteří pouštěli do éteru úsměvné komunikace. „Jede ti tam černá octávie, tak ji pusť. Je to blondýnka," rozesmál pasažéry hlas z vysílačky, žhavý adept živého vysílání místního rozhlasu.

POHOTOVÝ HEJTMAN

Návštěvníci sobotní akce se náramně bavili i při doprovodném programu. Nejvíce při vystoupení rudnických pánských akvabel. Ti předvedli originální synchronizované vystoupení na suchu ve skutečně neodolatelných plaveckých úborech. Je otázkou, jaké známky by vyfasovali na olympiádě od komisních rozhodčích. U diváků to v sobotu vyhráli na celé čáře, jak na umělecký, tak vizuální dojem.

S úsměvem na tváři sledoval jejich počínání rovněž hejtman Lubomír Franc. První muž krajského úřadu zabodoval při odhalování dřevěné sochy od Petra Spurného. Plachta, pod níž se dílo ukrývalo, byla příliš velká a pětice čestných hostů usilovně bojovala s jejím sundáním. Zoufalou situaci vyřešil a odhalení duchapřítomně zachránil hejtman, který popadl stojan od mikrofonu a plentu stáhl.

Občané mohli být spokojeni. Jejich Rudník se stal nejlepší vesnicí kraje a o zábavu bylo postaráno.

Jan Braun