Svůj život si už neumí představit bez cestování. Lépe řečeno bez putování. Petr Hirsch patří mezi propagátory životního postoje, který v minulosti patřil k životu lidí, ale moderní doba ho z našich myslí vymazala.

Co vás inspirovalo k poutnictví?
Byl to sled několika okolností. Vyhledával jsem nějaký aktivní způsob trávení volného času. A v roce 2009 přecházel trek po řeckém ostrově Kréta, kde jsem potkal několik jiných turistů, kteří mi pověděli o svatojakubské cestě, o níž jsem do té doby nikdy neslyšel. Po návratu jsem začal studovat dostupné materiály na internetu, zejména na stránkách občanského sdružení Ultreia (www.ultreia.cz) a zde mě myšlenky putování do Santiaga nadchla a vzbudila víru, že něco podobného mohu dokázat. V té době jsem byl též, řekněme, hledající nějakého duchovního ukotvení a to mě na putování též velmi oslovilo, že se nejde jen tak do prázdna, ale za cílem, který je spojený s křesťanskou historií. Tím hlavním impulzem vydat se na cestu ovšem bylo hledání nového životního naplnění, neboť se mi dosavadní žebříček hodnot zbortil a nenacházel jsem radost v žádném jiném konání.

Jakou nejdelší cestu máte za sebou?
Původně jsem vyrážel ze Dvora Králové nad Labem do Santiaga de Compostela, odhadem to mělo být 3500 km, cestu jsem ovšem natáhl celkově na 17 měsíců a 10300 km, poté jsem měl 4 měsíce přestávku a pokračoval dalších 10 měsíců a 6000 km, tedy celé to vnímám jako jednu pouť dlouhou přes 16000 km a představuji ji jako šestnáctitisícikilometrovej vejšlap

V minulosti patřily poutě různých délek k běžnému životu. Myslíte, že se mohou lidé opět vrátit k putování?
Jsem o tom hluboce přesvědčen a věřím, že je to pro naši společnost i nezbytné. Putování přináší nezbytné zpomalení či zastavení v dnešním zrychleném světě a dává účastníkovi prostor poznat a procítit co je v životě skutečně hodnotné a důležité. Cesta dá každému přesně to co v dané životní situace potřebuje. Pomoc lidem a ukázat cestu k putování je i mým dalším úkolem a proto se snažím skrze promítání lidé seznamovat s poutními cestami v Evropě po kterým jsem měl možnost kráčet.

Co chystáte pro rok 2014?
V roce 2014 udělám prvních pár miliónů kroků v projektu etapovitého pěšího putování kolem světa. Vyrazím 1. června ze Dvora Králové a kroky mě povedou na Hradec Králové, Prahu, dále na Berlín, Kodaň, Oslo až do Trondheimu a dále. Přesný itinerář cesty budu teprve plánovat. Tato část potrvá 6 měsíců, tedy do konce listopadu. Budu putovat s poselstvím míru a pro různé charitativní organizace vybrané z jednotlivých států, kterými budu procházet. Za Českou republiku je to zatím Domov svatého Josefa, který pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou a projektu Cesta za snem, kteří pomáhají hendikepovaným lidem, zejména dětem (www.cestazasnem.cz). V průběhu cesty plánuji sázet stromy míru, ve městech kde se podaří nalézt zapálenou skupinku lidí, kteří tuto myšlenku podpoří. Do června, než vyrazím na cestu, plánuji promítat a představit diashow o již vykonané cestě co nejširšímu publiku na různých místech České republiky, dále tam mám několik menších poutí. Například cestu z Prahy na Svatou Horu u Příbrami. A poslední za zmínku stojí projekt k J a K u B o V i, kdy se snažím sestavit skupinku poutníků, která by etapovitě šla z Velehradu do Santiaga a v květnu 2014 bych rád realizoval první etapu této poutě.

Máte nějaký poutnický sen?
Aby se lidé co nejvíce vraceli k tomu nejpřirozenějšímu způsobu přepravy, kterým jsme byli stvořitelem vybaveni, tedy k chůzi. Aby můj projekt pěší cesty kolem světa inspiroval další k putování a abych se dožil společnosti, která dosáhne mety, že všechny problémy bude schopna řešit nenásilnou cestou, tedy bez válek a vzájemného zabíjení.

V lednu představíte ve Dvoře Králové výstavu a promítání filmu. Na co se mohou návštěvníci těšit?
Výstava obsahuje 28 autorských fotografií tištěných na plátně a každá přichází s jednou básní, které jsem napsal v průběhu putování. Žáci ze Základní umělecké školy připraví krátký program, v rámci kterého zazní recitace vybraných básní. Vernisáž se koná 16. ledna od 18 hodin. K zakoupení bude též básnická sbírka SEDMPANY, kterou jsem nedávno vydal. A v pondělí 20. ledna od 19 hodin v kině Svět představím ve 100 minutách pásmo fotografií s živým komentářem, v kterém se podělím o osobní příběh pěšího putování ze Dvora Králové do španělského Santiaga de Compostela, italského Říma a izraelského Jeruzaléma. Cesta, která trvala 31 měsíců a byla dlouhá více než 16000 km. V jednání je také vystoupení v trutnovském kině. Vystoupit bych chtěl i v dalších místech našeho regionu.