V rozhovoru pro Deník hovořil o prvních zkušenostech a názorech na další život a rozvoj města.

Jaký byl pro vás rozdíl, přesednout ze židle zastupitele do křesla starosty?
Samozřejmě velký. U mě to nebylo ani tak z pozice zastupitele, jako spíš z místa stavebního inženýra a projektanta přímo na starostenskou židli. Zastupitel zkoumá a rozhoduje se o problematice na základě podkladů a informací, které dostane. Avšak starosta je tu pak od toho, aby ty podklady nějak soustředil a aby jich sehnal tolik, aby se právě zastupitelé nějak rozhodovat mohli. To je zásadní rozdíl. A potom hlavně ve chvíli, když se člověk na radnici dívá zvenčí, tak věci vidí trochu jinak, než když si sedne do toho pomyslného křesla a dívá se na všechno zevnitř. Zprvu jsem se totiž domníval, že řada věcí půjde řešit rychleji a jednodušeji, ale ono se ukázalo, že vnitřní mechanismy radnice a úředníků jsou nastaveny na nějaký systém práce, kterému se člověk chtě – nechtě musí přizpůsobit proto, aby se všechny záležitosti dařilo vůbec projednat a vyřešit.

Starosta by měl sjednocovat názory zastupitelů a také jim předkládat vizi toho, jak má město fungovat, popřípadě se rozvíjet. Měl jste i pro ty necelé dva roky působení nějakou vlastní?
To mám. Mám takových námětů a záměrů celou stránku. Je třeba říci, že uplynulý rok byl relativně hektický, protože byly rozjednány některé věci, které se táhly po celou dobu zastupitelstva. Ať hovořím o problematice Maškovy zahrady, dalších investičních projektech, jako Waldorfské mateřské školky, rekonstrukce ulice 28. října i dalších drobnějších věcí, které přicházejí právě teď na řadu. Samozřejmě velká problematika turnovské nemocnice, která byla těžká, obdobně i věc komunálních odpadů, která se nezdála zásadní, ale nakonec byla. Z těch principiálních věcí nakonec nyní zbývá územní plán města a nastartování věcí z předchozího období.

Nastoupil jste do rozjetého vlaku. Dalo se něco z minulých plánů ještě změnit a měl jste vůbec nějakou vlastní prioritu, potřebnou pro vývoj života v městě?
Chtěl bych především dostat maximum informací mezi lidi. Aby skutečně pochopili, proč zastupitelé o některých věcech rozhodují tak, jak právě rozhodují. Setkávám se s občany prakticky každý měsíc, máme nově přímé přenosy z jednání zastupitelstva, změnil jsem způsob zápisů z rady a zastupitelstva tak, aby informací pro veřejnost bylo co možná nejvíc. Cílem je, aby si lidé mohli udělat vlastní obrázek o celém našem rozhodovacím procesu.

Jak se změnil váš pohled na potřeby města v souvislosti s míněním občanů po řadě veřejných setkání s lidmi? Došlo k rozdílům?
Ano, došlo. Je pochopitelné, že lidé, se kterými se tam potkávám, zajímají jen věci, které se jich přímo dotýkají. V okolí jejich domů, tedy drobné záležitosti, se kterými se nechá jakkoli pracovat. Ne úplně je zajímá třeba sportoviště v Maškově zahradě a věci, které jsou pro město principiální. Soustředí se více na to, proč jim nespravíme jejich chodník, proč se kácejí ty či jiné stromy, proč není jinde zeleň, nebo proč není uklizeno tak, jak má být. Proč městská policie zasahuje někde víc a jinde méně a další všední problémy. V některých drobných věcech se nechá pomoci snadno. Tam, kde je peněz méně, to jde samozřejmě hůř. Z každého setkání mám zápisky a jednotlivé výzvy se snažím naplňovat.

Starost jen o vlastní problémy je důsledkem toho, že Turnov je typickým maloměstem? Či znakem toho, že občané ještě do způsobu demokratického rozhodování nedospěli? Nebo je to ještě v něčem jiném?
Je to asi částečně tím, že demokratické principy vycházejí z kontroly volených orgánů obyvateli města a bohužel k té nedochází tak, jak by mělo. Tím chci říci, že mi trochu vadí, když lidé nepřijdou a neřeknou, co si myslí. Často se přiklání jen k petičním akcím, ale komunikace s volenými zastupiteli musí být mnohem širší . A lidé se nesmí bát je oslovovat a sdělovat jim kladné či záporné připomínky. Protože jen samotná kritika je příliš jednoduchá a je vždy potřeba také hledat nějaké řešení.

Změnil se systém hlasování zastupitelů i jejich jednání. Neměl by se změnit i program? Není vždy bodů příliš mnoho a netíží pak všechny čas?
Já si myslím, že to je uspěchaností celé společnosti a s tím asi moc neuděláme. My bychom se mohli scházet třeba na dvou jednáních. Podle zápisů vidím, že se rada v březnu sešla i třikrát, protože problémů k řešení bylo moc. Ale zastupitelé jsou zaměstnaní lidé, nepožívají zásadních výsad, takže hledáme cestu jako to vyřešit. Složitější témata probíráme na pracovních zastupitelstvech, kde si vše přiblížíme. Netajím se tím, že za největší hrůzu považuji, když se pak něco rozhodne čtrnácti hlasy (nejtěsnější polovina pro platné rozhodnutí-pozn. red.) Pro veřejnost je naprostá většina zásadních materiálů týden předem vystavena na internetu, takže lidé mají čas, aby svého zastupitele našli a oslovili. Navíc většina řešených věcí je v Turnově široce medializována, takže občané vědí, jak zastupitelstvo jedná.

Můžete shrnout, co se z vašich vizí při ročním působení podařilo, co ne, a čeho byste chtěl ještě letos dosáhnout?
Jsem rád, že se podařilo, i když ne zcela podle mých představ, rozhodnout o sportovním areálu v Maškově zahradě. Je to věc, která se Turnovem táhne už po tři volební období a zastupitelstvo to neuvěřitelně vyčerpávalo a zdržovalo při práci. Jsem rád i za nemocnici, i když uvidíme, jak se bude zatím pozitivně vypadající řešení rozvíjet, a za řešení odpadů. Byl bych velmi rád, kdyby se podařilo dořešit územní plán. Přiznávám, že to je pro mě záležitost skutečně zásadní. V příštích letech uvidíme, až podle toho, jak dopadnou podzimní volby. Ale myslím, že důležité bude dotáhnout a vůbec zahájit všechny investiční akce, které si zastupitelstvo naplánovalo a také udržet je ve finanční rovině, kterou si řekne. Bylo by fajn, kdyby se podařilo více vtahovat lidi do rozhodovacího procesu a pak ještě více a podrobněji publikovat materiály na webu města. Protože to jsou věci uskutečněné za veřejné prostředky. To se nám snad podaří. A těch drobných věcí, na které teď nezbyl kvůli velkým akcím prostor, je spousta. Komunikace, chodníky, parky… Já ale hlavně doufám, že bude především více mladých, kteří se budou zajímat o politiku a správu veřejných věcí a budou nám dávat tu zpětnou vazbu o tom, jestli to děláme dobře nebo špatně. Prostě v budoucnosti sázím na mladé.

Otakar Grund