A podobné aktivity se již několik let připravují v areálu zdejšího Dolu Jan Šverma. Ten je poslední komplexní dochovanou památkou na hlubinné uhelné hornictví ve východních Čechách. Písemně dokumentováno je od 16. století.

Expozice i výhled

Komplexy budov těžních souborů jam Jan a Julie jsou prohlášeny kulturními památkami České republiky. „Ve strojovnách a v šachetních budovách je vytvářena expozice, která ukáže pohyb důlních vozů na povrchu bývalého dolu, dále expozice starých důlních map, paleontologických nálezů, ale i fotodokumentace z minulého provozu dolu," říká ředitel obecně prospěšné společnosti Důl Jan Šverma Karel Novotný.

Na letní prázdniny

K expozici rovněž patří možnost prohlídky části jámy Julie, větracího kanálu a zařízení ventilátorovny. Dále i zajímavé vyhlídky na panoráma Krkonoš a Vraních hor s Královeckým Špičákem z těžní věže jámy Jan. Provozovatelem Hornického skanzenu Žacléř bude právě obecně prospěšná společnost.

„Expozici v současné době doděláváme, slavnostní otevření plánujeme na 29. června. Vše směřujeme k tomu, abychom mohli návštěvníky přivítat už v období blížících se letních prázdnin. Samozřejmě pracujeme i na webových stránkách a propagačním materiálu," doplnil Karel Novotný.