Důl, to je díra v zemi, chodby tak a tak…," říká se ve slavné cimrmanovské hře. Možností přesvědčit se na vlastní oči už ale není mnoho. Jedna se však naskýtá nově a přestože v kraji černého uhlí, jde o důl měděný.

„Jsem rád, že nedochází jen k postupnému zavírání, ale že také můžeme i nějaký důl otevřít. Byť ne k těžbě, ale pro turistické účely," podotkl Karel Novotný, ředitel o.p.s. Důl Jan Šverma, která za zpřístupněním stojí.

Trasa na zhruba 350 metrech poskytuje základní přehled o tom, co s sebou těžba pod zemí nese. Figuríny názorně ilustrují nelehkou práci horníků, na závěr prohlídka zajímavě graduje žebříkovým výstupem na povrch.

První turisty tu přivítají v pondělí, důl bude následně otevřený denně s prohlídkami v 9, 11, 13 a 15 hodin. „Takhle to bude až do 30. září. Podzemí dolu je zimovištěm chráněných netopýrů, pak bude prostor jejich. Znovu otevřeme až v květnu," připomněl Jaroslav Votoček, který revitalizaci dolu stavebně dozoroval.

„Prohlídka zabere něco přes hodinu, návštěvníci před vstupem dostanou helmu, plášť a rukavice, což umocňuje celkový dojem. Průvodci jsou dobře znalí hornické činnosti, takže poskytnou fundovaný výklad," doplnil Jaroslav Votoček. Letos je tomu přesně padesát let, co začala likvidace měděného dolu Bohumír. Hornický průzkum a těžba ale v katastrálním území Dolní Vernéřovice probíhaly již v 19. století. A nyní se sem tradice hornictví pomyslně vrací právě otevřením Bohumíra. Přestože se v Jívce už dlouho nefárá, na dole je stále rušno. „Podařilo se nám zachovat provoz na povrchu, hlavní náplní je výroba ocelových konstrukcí," připomněl Zdeněk Adamec z vedení společnosti Gemec-Union.