Jičín má vzpurného ševce Rumcajse, cimrmani Anežku Hodinovou – Spurnou a Trutnov má teď svého vzpurného hostinského z Penzionu Pod Hrádečkem, který nechtěl Intergramu platit poplatky za „vypnutou" televizi.

Za pravdu mu částečně dal i Ústavní soud. V soudních tahanicích, které hostinského teď čekají u Krajského soudu v Hradci Králové ohledně poplatků Intergramu, drží majiteli penzionu v Pekle palce i další provozovatelé restaurací na Trutnovsku. Ani jim se nelíbí vybírání poplatků za něco, co nevyužívají.

Například v nedávno otevřené kavárně a restauraci U kostela v Trutnově stojí roční poplatek „za nic" jejího provozovatele Petra Matysku 9 tisíc korun. „Ty poplatky jsou hodně zavádějící. Nelze nikde dokázat, že nám televize běží čtyřiadvacet hodin, třistapětašedesát dní v roce," řekl Deníku. Podotkl, že chápe koncesionářské poplatky, ale další peníze mu přijdou zbytečné „Většinou se tu díváme na sportovní přenosy. A upozorňuji na to slovo přenos. Nejedná se totiž o dílo ve smyslu, jak to vnímá Osa či Intergram. Na pohádky či hudební klipy televizi nezapínáme. Taky kdo by se na to tady díval? Od toho jsou přece jiná zařízení," řekl Petr Matyska, kterému vadí i přístup Intergramu. Ten na jednu stranu peníze vyžaduje, ale neumí udělat přehledný systém.

Hostinský uspěl, čeká ho však soudní boj

Přístup Intergramu je podle provozovatele kavárny U kostela v Trutnově dosti zvláštní a systém by potřeboval změnu.

Zaveďte „krabičky"

„Nikdo z této instituce totiž nemůže prokazatelně dokázat, na které programy se díváme. Prostě je to nesmyslné," řekl Petr Matysek.

Ten by instituci, která si ročně přijde na několik desítek milionů korun, doporučoval, ať do svého byznysu tyto peníze zainvestuje a „své" provozovny vybaví přístroji na bázi peoplemetrů, tedy „krabiček", které hlídají, na co se konkrétní člověk právě 
dívá. „Teprve tehdy by byla kontrola možná. Intergramu by pak stačilo vytáhnout si data a určit, za co se má platit," míní Petr Matysek. Nesmyslné poplatky vadí i provozovatelce trutnovské restaurace U Kopeckých Věře Kopecké.

„Televizi máme po většinu času vypnutou. Díváme se tady prakticky jen na sportovní přenosy. Proto nevím, proč bychom měli platit za něco, co nevyužíváme," uvedla Věra Kopecká s tím, že kontroly z této instituce sice jednou ročně chodí, ale zajímá je pouze to, zda je na stěně televize. „Jestli se na ni díváme, nebo ne, to je nezajímá," řekla Deníku provozovatelka.

Přístup Intergramu vadí i společnosti Regata Čechy, která vlastní a provozuje hotely Horizont v Peci pod Sněžkou a hotel Port u Máchova jezera.

„V komunikaci s kolektivními správci autorských poplatků, jako jsou Osa či Intergram, nás zastupuje profesní sdružení Asociace hotelů a restaurací České republiky, které jsme členy. Jejím prostřednictvím také odvádíme povinné poplatky kolektivním správcům," uvedl včera pro Deník zástupce provozovatele hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Petr Žemlička, který se vyjádřil i k úternímu rozsudku Ústavního soudu.

Není host? Nevadí

„Rozsudek soudu stran televize v restauraci v podstatě vítáme. Z našeho pohledu provozovatele hotelů jsou však podstatně větším problémem poplatky z televizí v hotelových pokojích, kde je kolektivními správci vyžadován poplatek z každé jedné televize, a to i za období, kdy pokoj nebyl obsazený," dodal Petr Žemlička.