Na Královédvorsku se objevily problémy například s dodávkou pitné vody do místní části Kuksu Kašov. Vodohospodáři tu omezili napouštění bazénů i mytí aut. Jinak ale úřady zatím paradoxně hlásí klidný rok.

„Je dobře, že náš region zasáhl v posledních dnech déšť. Žádné výraznější komplikace zatím ale ani tak neevidujeme, kromě Kuksu, kde se jedná hlavně o kapacitu zdroje a typické letní problémy s napouštěním bazénů,“ řekla Světlana Vitvarová z Odboru životního prostředí ve Dvoře Králové.

Podle specializovaného serveru www.intersucho.cz však zejména podhorské oblasti trápí až extrémní sucho. Za posledních padesát let se totiž na mnoha místech Trutnovska maximálně zvýšila odchylka půdní vlhkosti od obvyklého stavu.

Sucho. Ilustrační foto.
Česko zažívá jeden z nejteplejších roků historie. Půda vysychá, úroda bude horší

Mimořádně suchá první polovina roku přitom nenahrává třeba houbařům. „Začátek sezóny se nám rozjíždí hodně pomalu. Už sněhu bylo málo, což vůbec nepomohlo spodním vodám, zdaleka se tak nedoplnila jejich hladina,“ vysvětluje Petr Kuráň, předseda mykologického kroužku v Trutnově. „Jak už to v posledních letech bývá, je také otázka houbaření velice regionální. Třeba na Žacléřsku začali lidé hřibovité nálezy objevovat teprve před týdnem. Je to ale první nejranější vlna tzv. pravých hřibů, v našem případě především hřibů smrkových. Je pro ni však typická vysoká červivost a mnoho odpadu,“ doplnil Kuráň.

V lesích tak nyní lidé mohou nalézt spíše holubinky, růžovky, místy lišky. Už se objevily i pýchavky a žampiony.

I houbaři vyhlíží, co s půdou udělají současné přeháňky. „Zatím se obecně dá říct, že po houbách je ticho po pěšině. Čekáme, jak budou reagovat na déšť v posledních dnech. Sezóna houbaření by letos měla vrcholit na přelomu srpna a září. Musí ale ještě opakovaně zapršet. S významnou houbovou sezónou, jako byla ta loňská, rozhodně nelze automaticky počítat,“ doplňuje Petr Kuráň.

Glajcha s přáními. Při setkání vedení města, stavební společnosti BAK a zástupců SVČ k dokončení hrubé staby areálu Na Nivách využil možnost zavěsit přání na stromek i starosta Ivan Adamec.
V Trutnově přestavují Nivy, s moderním centrem volného času vyroste 3D bludiště