Na jedné straně odborná činnost, na druhé práce s laiky a přiblížení prostoru nad námi široké veřejnosti. Úpická hvězdárna má již měsíc k dispozici rekonstruovaný přednáškový sál a hodlá ho plně využít. „Veřejnost je pro nás zásadní. Chceme lidem nabídnout zajímavý program, aby měli důvod přijít," říká ředitel Marcel Bělík.

Příležitost se naskýtá už dnes a ani nevadí, že počasí pozorování vesmíru moc nepřeje. V rámci Dne Země, respektive Dne otevřených dveří je možné od 14 do 17 hodin prozkoumat celý areál. V 15 hodin začne přednáška Blanky Šreinové z Národního muzea nazvaná Sopky krásné i nebezpečné. „A to není vše. Následovat bude vernisáž výstavy Země v detailu. Tu nám zapůjčilo Národní muzeum a Geofyzikální ústav. Nabízí mikrofotografie různých hornin, převedené na formát 100 x 70 centimetrů. Zpestřením bude i ukázka školního seismografu," dodává Marcel Bělík.

Pokud se umoudří počasí, vyplatí se zajít do hvězdárny i následující čtvrtek. Od 22 hodin tu začne pozorování částečného zatmění měsíce. Takových příležitostí letos u nás moc nebude, vlastně už jen jedna 19. října.

V roce 2014 dokonce z našeho území neuvidíme ani jedno zatmění. Musíme si počkat až na rok následující, kdy uvidíme hned dvě, a opravdu vzácná. Prvním bude částečné zatmění Slunce 20. března 2015, které na území České republiky dosáhne asi 73 procent zakrytí.

„O půl roku později se pak dočkáme po opravdu dlouhé době prvního úplného zatmění Měsíce viditelného od nás v takřka celém průběhu. K úkazu dojde na státní svátek 28. září 2015 v časných ranních hodinách," informuje web astro.sci.muni.cz. I když jsou tyto události ještě daleko, je jisté, že v Úpici nezůstanou bez povšimnutí.

Z aktuálního dění je pozornost zaměstnanců hvězdárny upřena na zajištění 34. ročníku konference Člověk ve svém pozemském a kosmickém prostředí. „Dějištěm bude opět Městský sál, od 14. do 16. května. Očekáváme kolem padesátky vystupujících. Na první den je plánovaná přednáška Jiřího Voňky – Nové objevy v údolí pyramid v Bosně. Veřejnost je samozřejmě zvána," upozorňuje ředitel Marcel Bělík.

Pracovníky hvězdárny bude možné potkat také 24. května v Úpici při Noci kostelů, kde po 22. hodině nabídnou pozorování oblohy. Z přednášek stojí za zmínku například červnová, zaměřená na astronomii v období Cyrila a Metoděje. Pozorování Slunce pak budou nabízet o letních prázdninách v královédvorské zoologické zahradě, již tradiční je účast na Open Air Music Festivalu v Trutnově.

Dalším druhem aktivit jsou letní kempy pro mládež. Po loňské úspěšné premiéře se znovu uskuteční fyzikální tábor ÚLeT určený pro děti ve věku 10 – 15 let. Letošní téma je Ztroskotání na pustém ostrově. Nemůže chybět ani letní škola astronomie, která se tu koná již přes půl století.