VYBERTE SI REGION

Jak je to s takzvanými modráky, hřiby kovářem a kolodějem

Trutnovsko /O HOUBAŘENÍ/ – Občas se zkušený houbař setkává v lese s odkrojeným hřibem, kterého nejdříve někdo sebral, ale potom jej něco přimělo k tomu, aby ho ponechal v lese.

2.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoAutor: Archiv

Nejčastěji to bývá syté zmodrání dužniny, které méně zkušeného sběrače odradí. Většinou se však jedná o Hřiba kováře, který se po uvaření (cca 15 až 20 minut) stává vynikající jedlou houbou.

Hřib kovář je hřib s hnědou pokožkou klobouku, červeně zrnitým třeněm (nohou) a červeným ústím rourek ze spoda klobouku. Na řezu a otlačených místech intenzivně modrá. Je to houba, které vyhovují kyselé půdy a roste především v jehličnatých, nejčastěji smrkových, lesích v podhorských oblastech.
Za Hřiba kováře bývá velice často zaměňován Hřib koloděj, který se od něj liší především světlejším zbarvením klobouku, nejčastěji do oranžova s jemnými nazelenalými tóny, žlutým až oranžovým třeněm s poměrně výraznou síťkou a nikoliv červeným, nýbrž jen oranžovým ústím rourek.

Na řezu rovněž modrá, ovšem ne tak intenzivně jako kovář. Hřib koloděj je druh houby, která dává přednost jílovitým půdám a listnatým porostům, zejména dubovým. V Podkrkonoší se s kolodějem můžeme setkat především v parcích a zahradách pod lipami na udržovaných trávnících. I ten je po delší tepelné úpravě (cca 20 - 25 minut) jedlý a chutný, ovšem po jídle z koloděje se nedoporučuje konzumace alkoholu, neboť tato kombinace způsobuje prudkou nevolnost.

Hřib kovář s Hřibem kolodějem bývají lidově nazýváni jako „modráci“ a podle zákona je možné je prodávat na trhu. Mezi tzv. modráky patří i vzácnější druhy hřibů, jako Hřib Queletův a Hřib Dupainův, které v Podkrkonoší díky jejich teplomilnosti nenaleznete.

Nezkušení považují za kováře či koloděje dalšího z „modráků“, mírně jedovatého a velice hořkého Hřiba kříště, který má šedobílou pokožku klobouku a citronově žluté ústí rourek a horní část třeně, která směrem dolů přechází v červenou. Jedná se o hřiba, kterého nalezneme spíše náhodně v jehličnatém lese na kyselé půdě.

Petr Kuráň

2.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Houbaři se z lesa vracejí zklamaní, ale znalci nacházejí vzácné druhy

Východní Čechy - Kdo chce hledat houby, měl by se vydat spíše do hor, v nížinách se v současné době houbám příliš  nedaří. Nepomohly ani nedávné deště, následky dlouhého sucha se jim napravit nepodařilo

Léčivý kyslík pro víc pacientů

Hostinné - V Hostinném má být do konce roku nová hyperbarická komora. Až s dvojnásobnou kapacitou.

Za černou jízdu bude potrestaná řidička i její přítel

Turnov - Pestrý rejstřík má za sebou dvacetiletá řidička, kterou policisté v Dolánkách opět přistihli za volantem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.