Dobrý den, poslední dobou mě různí poradci a zprostředkovatelé uhání, abych uzavřel ten či onen produkt pro spoření na stáří. Samozřejmě, každý říká, že ten jeho je nejlepší. Co doporučujete vy? (Oldřich V.)

Dobrý den, děkuji za tento dotaz. Skutečně poslední dobou je příprava na penzi žhavé téma a kromě pozitivního efektu, že lidé tuto otázku konečně začínají vážně řešit, je tu i negativní efekt v podobě příliš horlivých obchodníků.

Asi neexistuje vyloženě špatný produkt, pro který by se nenašla cílová skupina spořitelů. A naopak rozhodně neexistuje tak dokonalý produkt, který by bez rozdílu vyhovoval všem. S úsporami na penzi je to jako s dlouhou cestou autem k moři. Důležité je zvolit správné vozidlo, trasu a počítat i s případnými komplikacemi. Každý máme jiné požadavky a jiné možnosti. Otec od rodiny rozhodně nebude do důchodu závodit a bude chtít mít ke svým financím přístup. Lidé věku zralého budou preferovat poznávací klidnou jízdu, kterou jim zajistí některý ze státem podporovaných produktů.

Jedním z řešení ke spoření na důchod je doplňkové penzijní spoření (III. pilíř). Mezi jeho největší výhody bezesporu můžeme zařadit to, že klient dostává příspěvky od státu a také může využít daňové úlevy, pokud spoří nad 1000 korun měsíčně. U penzijního spoření podle nových podmínek klient volí investiční strategii – způsob, jak se bude s jeho penězi nakládat. Pro člověka, který ale nemá vytvořenou krátkodobou rezervu a mohlo by se stát, že bude potřebovat peníze i v průběhu života, je penzijní připojištění krajně nevhodné. K penězům totiž nemá po celou dobu trvání smlouvy vůbec přístup a když by smlouvu v akutním případě zrušil, bohužel přijde i o státní podporu a úroky z ní. Mladému člověku proto doporučuji spíše využít investic – podílových fondů. Zde se peníze mohou také zhodnocovat různými investičními strategiemi, ale na rozdíl od penzijního spoření k nim má investor neustálý přístup, aniž by přišel o peníze a musel platit poplatky za odkup. Jako třetí variantu nesmím jistě zapomenout také na nízkonákladové investiční životní pojištění. Nedoporučuji ale plést si pojištění se spořením. Primárně by tento produkt měl sloužit k zajištění životního standardu, ale pokud je dobře nastaven a nemá vysoké poplatky, i z něj může klient mít zajímavý základ na důchod.

Své otázky můžete posílat na e-mailovou adresu miroslava.kamenikova@denik.cz nebo katerina.smekalova@partners.cz.