VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je po deštích a houby zase rostou. I ty vzácnější

Trutnovsko– Tak se konečně dočkali ihoubaři. Po červencovém suchu zapršelo a rázem je hub dostatek.

14.8.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Karel Pech

Potvrdila to Deníku i členka Mykologického klubu v Úpici Marie Pospíšilová. „Houby začaly růst, takže kdo vyrazí do lesa a bude hledat, rozhodně neodejde s prázdnou. Ještě tak čtrnáct dní houby porostou, pak by bylo třeba, aby zase zapršelo,“ poznamenala.

Dejte pozor na možné otravy

Zatímco na Úpicku lze sbírat hřiby, podhřiby, kozáky nebo křemenáče, na Královédvorsku to jsou hlavně hřiby, podhřiby a kozáci. „Sem tam mohou lidé najít vzácnější houbu, například hřib nachovýtrusý. V posledních letech ve větším množství rostou hřiby smrkové, což ukazuje na zlepšení životního prostředí, a zase začaly růst lišky, které také potřebují vhodné podmínky,“ uvedla mykoložka. V hojném počtu rostou i hřiby kováři.

Kromě těch jedlých mohou houbaři narazit i na jedovaté druhy. „V lese se objevila muchomůrka zelená, muchomůrka královská a muchomůrka porfýrová, která má hnědofialový nádech a štíhlý tvar těla,“ upozornila Pospíšilová, za níž chodí lidé často pro radu, jakou houbu si domů vlastně přinesli. „Nedávno u mě byla paní, která našla hřib nachovýtrusý. Jedlý sice je, ale není chutný,“ podotkla.

V případě, že dojde k otravě houbami, je podle úpické mykoložky, která má se sbíráním hub více než třicetileté zkušenosti, třeba postupovat následovně: „Nejlepší je napít se vody, vyzvracet se a zavolat pomoc. Pokud je to možné, postižení lidé by měli k lékaři nebo odborníkovi přinést houbu, kterou snědli, pokud to není možné, tak by měli být schopní alespoň popsat, jak houba vypadala, aby se dal snáze určit druh.“

Sušit nebo nakládat?

Co se týká úpravy a zpracování hub, na sušení se hodí nejlépe hřibovité houby, na nakládání zase podhříbky, růžovky a lišky.

„Doporučuji sladkokyselý nálev, hodně žádaný na soutěžích je nyní nálev znojemský, který není tak kyselý,“ poradila Pospíšilová, která sama houby suší, nakládá (naloženo má asi deset skleniček a nasušeno sedm čtyřlitrových sklenic). V současné době navíc připravuje vzorečky na výstavu do Mariánských Lázní.

Výzva proč čtenáře: Posílejte nám do redakce fotky vašich „úlovků“ a recepty. Uveřejníme je na straně U nás doma, nebo na našich webových stránkách: www.krkonosskydenik.cz. Email: miroslava.jasanska@denik.cz

Autor: Miroslava Kameníková

14.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

O víkendu se v Krkonoších rozjedou lanovky

Ilustrační foto.

KAM můžete v nejbližší době vyrazit...

Turnovský talent Michal Hanyk je vicemistrem ČR v aquatlonu

Turnov - V anketě Nejúspěšnější sportovec okresu Semily za rok 2016 byl vyhlášen Hvězdou Krkonošského deníku. Oprávnění svého ocenění atlet Michal Hanyk potvrzuje také v tomto kalendářním roce.

Dvůr otevře Africké safari. Vstoupí tím do hlavní sezony

Dvůr Králové - V ZOO Dvůr Králové vyvrcholily přípravy na hlavní sezonu a už v sobotu otevře proslulé Africké safari.

Aspirant na postup uťal vítěznou sérii

Dvůr Králové - Třikrát v řadě dokázali na jaře vyhrát házenkáři Dvora Králové, stopku jim vystavil až sok z Velké Bystřice.

Právě jsme se narodili - duben 2017

Trutnovsko, Pojizeří /HLASUJTE/ - Svým hlasováním můžete rozhodnout o nejhezčím miminku měsíce Krkonošského deníku. Každý měsíc odměníme od ledna 2017 pouze jedno miminko.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies