Současně s ředitelem končí ve funkci i hlavní sestra nemocnice Libuše Fidlerová, zatím výpověď nedostala, je na dovolené. „V Čechách je obecně málo zdravotnického personálu, situace je nepříznivá a podněty a stížnosti narůstaly. Tímto krokem se snažíme zajistit, aby k odchodům z nemocnice nedocházelo," zdůvodňoval odvolání hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. Zároveň však připustil, že meziročně k nárůstu výpovědí v trutnovské nemocnici nedošlo. "Konkrétní důvody odvolání nebudeme zveřejňovat," dodal šéf zdravotnického holdingu Miroslav Procházka.

NEMOCNICI ŘÍDÍ ŠIMÁK

„Zjednodušeně řečeno jde zkrátka o vyřešení dlouhodobého napětí a interpersonálních rozporů," uzavřel krajský radní Aleš Cabicar. Novináři připomněli, že se židle pod ředitelem Koudelem houpala už v loňském roce, kdy se o jeho sesazení pokusil zpochybňováním ředitelovy práce tehdejší krajský zastupitel Pavel Trpák. Tehdy to Koudele ustál. Současná krajská garnitura však argumentovala, že ještě nevládla. Oblastní nemocnici v Trutnově řídí představenstvo a kontroluje ji dozorčí rada. Na titulní straně nemocničních webových stránek jsou pod kontaktními údaji uvedeni pouze místopředsedkyně představenstva Jana Totková a členové představenstva Miroslav Procházka (šéf krajského zdravotnického holdingu) a lékař Martin Šimák, který je nyní pověřen vedením nemocnice. Před časem působil jako náměstek jičínské nemocnice.

Také ČTĚTE: Trutnovská nemocnice učí pacienty na neurologii polykat

Na funkci nového šéfa, který bude zároveň předsedou představenstva, je vypsané výběrové řízení. S jeho nástupem se počítá v květnu. Roman Koudele ve čtvrtek telefon novinářům nevzal. Připomeňme, že působil jako ředitel trutnovské nemocnice od 1. března roku 2014, přišel do této funkce z Centra spokojeného stáří Alzheimer Care ve Svobodě nad Úpou. Ještě předtím dlouhé roky působil ve Státních léčebných lázní. V nich pracoval od roku 1981 nejprve jako lékař na oddělní balneologie a fyziatrie a od roku 1990 na ředitelském postu. Koncem května roku 2013 ho tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger odvolal kvůli zhoršující se ekonomické situaci státního podniku.

ČTĚTE, z Vrchlabí: Nejdřív prohlídka špitálu, potom svíčková

Jako ředitel trutnovské nemocnice už v loňském roce balancoval Roman Koudele nad propastí, když chtěl změn na ředitelském postu docílit tehdejší krajský zastupitel Pavel Trpák. Nakonec však dostal od krajské koalice důvěru a po krátkém čase na rozmyšlenou se rozhodl ve funkci setrvat.