Jilemnice je Historickým městem roku 2012. Zajistí jí to nejen prestiž, ale také nemalou částku. „Milion korun je samozřejmě suma, která se hodí. Druhý milion v rozpočtu určitě najdeme a dva miliony představují zhruba náklady na opravu střechy zámku," informoval po návratu starosta Vladimír Richter.

„Trochu nás tlačí čas, protože je potřeba realizovat záměr ještě letos, ale počítám, že koncem prázdnin by se do oprav mohli dělníci pustit," doplnil. A jak se starosta dívá na úspěch, kterého město dosáhlo? „I když odůvodnění při předávání titulu nezaznělo, s komisaři jsem mluvil. Pozitivního hodnocení se dočkala naše dlouhodobá péče o památky," řekl Vladimír Richter. Jilemničtí mají od roku 1990 městskou památkovou zónu a od roku 1994 s snaží opravovat památky zapojením do Programu regenerace, jehož prostřednictvím dosáhli na různé dotace. Prokoukla tak řada objektů i prostranství.

„Se zájmem vnímám mnohaleté úsilí českých a moravských měst o opravu památek, regeneraci historických jader měst, které jsou pokladem a chloubou naší vlasti. Mnozí z nás si pamatují, že po roce 1989 se většina historických památek nacházela ve velmi špatném, či havarijním stavu. Dnes, po více než dvaceti letech, můžeme s hrdostí říci, že se mnohým městům po dlouhodobém a systematickém úsilí podařilo obnovit kulturní dědictví a znovu tak nalézt svoji identitu.

Opravené památky jsou zpřístupněny veřejnosti, do zrekonstruovaných prostor se vrací život. Úspěšně se rozvíjí občanská participace, daří se navázat na místní tradice a mnohým městům byl opět navrácen genius loci," řekl při předání ceny ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.