Akci pořádá historicky poprvé Krajská hospodářská komora ve spolupráci s Královéhradeckým krajem. Podzimní série výstav středních škol si postupně nachází místo ve všech okresních městech. Trutnov je nyní dalším v řadě, kde se o možnostech studia mohou vycházející školáci dozvědět. Je z čeho vybírat a rozlehlé prostory Uffa tomuto účelu dodaly punc důležitosti. Jak připomněl hned v úvodu předseda představenstva Krajské hospodářské komory Libor Pavlíček, celokrajské akce se účastní 164 subjektů, z toho 111 škol a 53 zaměstnavatelů. Výstavy mají co nejpřirozeněji propojovat rodiče, zástupce škol, místních firem a samozřejmě i žáky pro důležité rozhodování o jejich budoucnosti.

Průmyslováci, gymnazisté, lesáci, technici, cukráři, chemici, řemeslníci. Začal boj o žáky

Prostranství Uffa zaplnily včera místo křesel pro diváky prezentační stánky středních škol, učilišť i budoucích zaměstnavatelů.

Na každém kroku se vystavovatelé snažili už včera ukázal, předvést, inzerovat to, co je pro budoucí studenty poutavé a čím by je mohli oslovit.

A kdo zaváhal včera, má ještě příležitost vybírat během dneška, kdy prezentace středních škol a zaměstnavatelů pokračuje. Hned u vchodu do sálu si mohou například žáci prohlédnout, co všechno dokáží roboti, vytvoření na Střední průmyslové škole v Trutnově. Robotika je součástí výuky v oboru Elektropočítačové systémy. „Roboty sestavujeme z Lega, pak do nich vkládáme krabičky s programy, díky nimž se modely pohybují," popsali studenti. „Akce se mi líbí, představují nám toho hodně, někdy je ta nabídka trochu vtíravá, ale dostáváme bonbony, tak se to kompenzuje," smála se Eliška Pavelková ze ZŠ Rudolfa Frimla a hned dodala, že se vystavovatelé chovají ke školákům mile a vstřícně. „Osobně chci na nějaké zdravotní lyceum nebo na gymnázium," svěřila se Eliška. Její sestra Anička řekla, že ještě rozhodnutá pro konkrétní školu není, ale zřejmě u ní vyhraje gymnázium.

„Já se chci přihlásit na vojenskou školu. Zřejmě zvolím tu bezpečnostní v Malých Svatoňovicích. Zajímají mě válečné techniky, zásahová služba a podobně. Myslím, že bych s tím oborem měl i uplatnění do budoucna," prozradil zase svůj směr Karel Herák ze ZŠ Komenského v Trutnově.

Letošní burzu, kterou pořádá premiérově Krajská hospodářská komora a financuje ji Krajský úřad v Hradci Králové, účastí podporují i zástupci zaměstnavatelů. Například Jan Vach, vedoucí personalista hořické Milety, která má pobočky ve Dvoře Králové nad Labem a Černém Dole, řekl: ,,Vnímáme svou přítomnost na prezentaci spíše jako určitý servis školám. Problémy, které máme s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců, nám to nevyřeší. Ukázat potenciálním studentům, v jakém oboru by se měli vzdělávat, a dát jim perspektivu, je pro nás však deviza do budoucna." Partnerem akce se stal i Úřad práce v Trutnově. „Za posledních patnáct let máme na Trutnovsku nejnižší nezaměstnanost. Je to díky rostoucí ekonomice a vytváření nových pracovních míst ve firmách. Věřím, že zdejší region bude pro zaměstnavatele zajímavý i v budoucnu a že je místní lidé v jejich úsilí podpoří svoji pracovitostí. Budoucnost patří technickým profesím jak kovo tak i elektro, šikovným řemeslníkům, ale i řidičům, opravářům nebo oborům z oblasti zdravotnictví a sociální práce," zopakoval při zahájení dvoudenní akce současné tendence na zaměstnaneckém trhu ředitel Úřadu práce v Trutnově Václav Staněk. „Máme štěstí, že žijeme v regionu, který je velmi průmyslově rozvinutý, se zaměřením na elektrotechnickou část. Ředitelé bojují s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Byl bych rád, kdyby tato výstava přispěla k tomu, aby žáci poznali, jaké obory jsou zde k dispozici. Aby pochopili, že nic není zadarmo a že vzdělávání je podmínkou k nástupu do pracovního procesu," pronesl mimo jiné za hospodářskou komoru její předseda v oblasti Trutnov Jan Kranát. Na zahájení akce promluvili v podobném duchu i zástupci Královéhradeckého krajského úřadu, Krajské hospodářské komory a starosta Trutnova Ivan Adamec.