„Jeho úkolem je sledovat situaci ve městě na jednotlivých kamerách a informovat o dění strážníky, kteří podněty vyhodnotí a následně je řeší," řekl Jan Štípek, zastupitel pověřený řízením městské policie a zároveň královédvorský manažer prevence kriminality. Dosud se o sledování kamerového systému dělili členové směnoví dozorčí.

Operátor denně zaznamená v průměru deset událostí, které strážníkům předává. „Hlídka buď dorazí přímo na místo, kde řeší přestupek, nebo strážníci zpracují důkazní materiál a předají přestupek ke správnímu řízení, třeba na oddělení dopravních přestupků," vysvětluje Jan Štípek. „Takže pokud si hříšník myslí, že má vyhráno, když nedostal od strážníků výzvu nebo ho hlídka nechytla na místě při činu, ať není překvapen, když mu dorazí obsílka z městského úřadu," dodává.

Královédvorským strážníkům pomáhají i nové mobily a tablety

K úspěchům operátora kamerového systému za první měsíc činnosti patří spíše drobnější přestupky. Podílel se například na odhalení poškození dopravní značky v Palackého ulici, poškození vozidla při parkování na náměstí T. G. Masaryka, nedovolené stání na chodníku, odhalil jízdu v jednosměrné ulici nebo překročení povolené doby parkování.

Od února Městská policie Dvůr Králové testuje nově zakoupené dva mobilní telefony a dva tablety, které strážníkům umožní sledovat kamerový systém přímo z terénu. „Tato zařízení nebyla pořízena pouze pro vzdálený přístup do kamerového systému, ale nově umožní policistům přímo na místě řešit přestupky, ověřit totožnost osob, nahlížet do evidence psů a provádět další úkony, kvůli kterým se museli dříve vracet na služebnu k počítači," dodává Jan Štípek.

Monitorovací soustava se skládá z několika menších nezávislých systémů, které tvoří celek o 27 kamerách. Ty jsou rozmístěny na řadě míst Dvora Králové. Do systému patří i dvě kamery úsekového měření rychlosti v Tyršově ulici a v městské části Lipnice a dvě kamery tzv. mobilního kamerového systému, který se využívá na přechodnou dobu v místech, kde nejsou zřízeny pevné kamerové body.