„Zapojilo se nás do sběru víc a konečné číslo je 230 druhů," potvrdil Petr Žáček, jednatel Mykologického klubu Úpice. „Z Brd houby přivezli naši členové, mají tam chatu. A šumavské se k nám dostaly přes Lomnici nad Popelkou, kde obdobná výstava skončila v pondělí," vysvětlil.

Na první pohled největším exponátem byl trsnatec obrovský. „Je už starý, ale vzhledem k velikosti jsme ho vzali. Každý si ho hned všimne," dodala Marie Pospíšilová. Ze vzácnějších druhů bylo možné vidět bedlovnici zlatou, za zmínku stojí i bedla zahradní (na snímku). „Roste ve sklenících či na pařeništích a je jedovatá. Lehce se však dá splést s ostaními bedlami, když vystrčí hlavičku, vypadá i jako žampión," upozornila zkušená houbařka. „Máme tu mykologickou poradnu, ráno houbu přinesl nějaký pán a zase odešel. Prý se staví odpoledne, jestli je to opravdu ona. Tak snad si z ní mezi tím neudělají nějaké jídlo," doufala Marie Pospíšilová.

A mohou se houbaři těšit na lepší časy? „Pomalu se to rozjíždí. Sice hodně nevyrovnaně, na mnoha místech stále nenajdete vůbec nic, ale je to lepší. Dají se nalézt klouzci, kozáci, křemenáči, hřib hnědý, hřiby strakoše, holubinky i ryzce a také václavky. Ostatně je jejich čas, stačí se podívat do kalendáře," řekl Petr Žáček.

Patnáctý ročník mykologické výstavy končil včera, na zítra ale úpičtí houbaři připravují další akci. Veřejnost zvou na společnou vycházku, sraz je ve 14 hodin u čerpací stanice ve Rtyni. „Vyrazíme do lesa, co najdeme, pak společně určíme. Máme také připravené ceny pro nálezce největší a nejhezčí houby i pro toho, kdo nasbírá nejvíc," zve Marie Pospíšilová.