Před staletími byly komety považované za znamení zmaru a zkázy. Dnes vzbuzují především zájem. Nejen vědců, ale díky technologickému pokroku i laické veřejnosti.

Letošním premiantem naší oblohy je C/2014 C2 Lovejoy, nyní již na hranici viditelnosti pouhým okem. „Prozatím nepatří mezi ty extrémně jasné, nicméně její poloha pozorování přeje a v případě slušného počasí stojí za pohled menším světelným dalekohledem," říká vědecký pracovník hvězdárny v Úpici Richard Kotrba.

Rychlá jízda

Jak ji ale najít? „Kometa se na hvězdném pozadí pohybuje poměrně rychle, takže každého dne ji lze spatřit na trochu jiném místě. V minulých dnech prošla souhvězdím Býka, právě prolétá Beranem, pak Trojúhelníkem a Andromedou, aby se, již zřejmě zesláblá, dostala na konci února do souhvězdí Casiopei," upřesnil Richard Kotrba.

Mapka ukazuje polohu komety tak, jak ji spatří pozorovatel v Úpici (zelená čára), pokud pohlédne o půlnoci nejprve jihozápadním, v dalších dnech západním, severozápadním a konečně severním směrem. Je patrné, že kometa se nachází nad obzorem po větší část noci a zejména v první části se nachází značně vysoko. Její pozorování tedy není rušeno atmosférickými jevy, které se poblíž obzoru nacházejí. „Obrázek ukazuje dráhu komety tak, jak se jeví pozorovateli na obloze vždy o půlnoci, hvězdné pozadí odpovídá 31. březnu 2015," upřesnil Kotrba.

Kometa Lovejoy putuje po obloze. Najděte si ji

Kometa se právě v těchto dnech nachází někde kolem svého maxima jasnosti a mohla by být obstojně malým dalekohledem pozorovatelná ještě něco málo přes měsíc.

Kometa i Měsíc

Kdo nemá možnost pozorovat kometu Lovejoy z domova, může za jasného počasí vyrazit do úpické hvězdárny. Tam organizují pozorování pro veřejnost až do konce tohoto měsíce.

„Začínáme vždy od 18 hodin, naši pracovníci navíc poskytnou i zasvěcený a laikovi srozumitelný komentář. Navíc od pátku do 31. ledna současně poběží další akce, Týden s dorůstajícím Měsícem, která je vhodná i pro děti," zve ředitel Marcel Bělík.

Kometa, zastarale vlasatice je astronomický objekt podobný planetce a obíhající většinou po velice výstředné eliptické trajektorii kolem Slunce. Často jsou popisované jako „špinavé sněhové koule" a z velké části je tvoří zmrzlý oxid uhličitý, metan a voda smíchaná s prachem a různými nerostnými látkami.