Opadaná omítka, počmárané zdi, v hale nevzhledné dlaždičky, okna, kterými profukuje, celková zašlost a ošuntělost. Takový obrázek si o nádraží v Turnově udělala většina cestujících, která na nádraží vystoupila. A to ještě nebyla řeč o zaplivané nádražní hospodě a nevábných toaletách. Teď je tomu konec. Česká dráhy konečně opravily vstupní halu, která výrazně prokoukla a nabízí důstojné zázemí jak cestujícím, tak personálu nádraží.

„Na nelichotivý stav nádražní haly jsme upozorňovali několik let, ještě za mé předchůdkyně Hany Maierové," sdělil starosta Turnova Tomáš Hocke. „Byla to opravdu ostuda. Turnov je srdcem Českého ráje a když tu lidé vystoupili z vlaku, tak se museli leknout. Protože první, co z města viděli, byla špína a nevzhledná budova. Její oprava je pro nás opravdu dárkem," nešetřil chválou na provedenou rekonstrukci Hocke.

Spokojen je i známý turnovský fotograf Pavel Charousek. „Velmi oceňuji, že při opravě prokoukly nástěnné malby místního malíře a grafika Karla Vika s výjevy z Českého ráje. Vik je maloval v roce 1919, takže zanedlouho jim bude 100 let. Myslím, že by si už zasloužily nějakou památkovou ochranu, protože které nádraží má takto staré nástěnné malby?," upozorňuje Charousek. Nástěnné malby, které jsou dominantou haly dřív cestující téměř bez povšimnutí míjeli, teď budou i večer nasvícené.

Oprava výpravní budovy přišla České dráhy na 15 milionů korun. Jde ale jen o první část rekonstrukce, nádraží jako celek není zdaleka celé opraveno. „V další rekonstrukci, věříme, že bude pokračovat Správa železniční dopravní cesty, na kterou převádíme celý balík 1 053 nádražních budov. ČD nemají peníze na opravování budov, kdežto SŽDC ano," řekl při slavnostním otevření haly člen představenstva ČD František Bureš. Podle něj by měl být převod nádražních budov dokončen v řádu několika týdnů či měsíců.

Úpravami prošlo i pekařství a trafika, které jsou přístupné přímo z haly a také původní pasáž, jejíž přilehlé prostory mohou být po dokončení celé rekonstrukce pronajaty. „Rád bych, kdyby si tu v budoucnu mohli lidé zajít na kávu nebo půjčit knížku. Chtěl bych, aby se nádraží opět stalo živým prostorem, který využívají nejen cestující, ale i obyvatelé města," zmínil starosta.

Na co si ale budou muset cestující počkat, to jsou nové toalety. Ty už jsou sice vybudované, ale zatím není, kdo by je provozoval. „Město na to prostředky nemá, ČSAD, které má vedle nádraží terminál, na ně také nechce přispívat. Musíme proto vypsat výběrové řízení, doufám že do měsíce, měsíce a půl budou toalety otevřeny," posteskl si Jaroslav Špína, vedoucí provozně technického oddělení ČD v Hradci Králové.

Podle něj se pracuje i na nové podobě nádražní hospody. Ta se obnovovat nebude, místo ní má vzniknout důstojnější místo pro občerstvení a ne nálevna jako dosud. „Prodejnu s věnečky a chlebíčky ale rušit nebudeme, ta je vyhlášená," směje se Špína.