„Začínáme v 9 hodin a všechny přednášky jsou přístupné veřejnosti. Přijedou nejen astronomové a meteorologové, ale i zástupci dalších významných odvětví, aby ve svých příspěvcích seznámili širokou obec o novinkách či zajímavostech ve svých oborech. Nemine nás zatmění Slunce, komety, výkyvy počasí za minulý rok nebo nové výzkumy ve vesmíru," přiblížil program ředitel hvězdárny Marcel Bělík.

Navíc na dnešek od 19.30 hodin je připravená přednáška Jiřího Voňky s názvem Nové objevy v údolí pyramid v Bosně. „Zveme všechny zájemce o neobvyklá cestopisně – historicko – astronomická témata. Právě takový mix totiž autor nabízí. Ve svém povídání nás zavede k fenomenálním bosenským pyramidám, jejichž stáří se odhaduje na úctyhodných 25 – 30 tisíc let," dodává Marcel Bělík.

Každý přednášející bude mít 15ti minutový příspěvek a samozřejmostí je prostor pro dotazy. „Úterní dopoledne je věnováno spíše astronomickým tématům, odpoledne například meteorologii a geologii. Středa bude spíše lékařská, poslední den se přednášející zaměří na společensko vědecké úvahy s filozofickým nádechem," dodává ředitel úpické hvězdárny.