Lidé si vychutnali závod jednospřeží a dvouspřeží, které doplnila kategorie pony. Na zhruba kilometrové trati spřežení ve dvou kolech prokazovala širokou paletu dovedností. Nejnáročnější a nejatraktivnějších překážkou byl vodní příkop.

„Koně musí být poslušní, ohební, pracovití. K důležitým vlastnostem ale patří i nebojácnost, protože do příkopu se jim často moc nechce,“ říká pořadatelka Svatováclavského spřežení na Kvíčale Marie Jiroušková. Ta se závodů se svým spřežením také aktivně zúčastnila. „Rozhodujícím kritériem je čas. Spřežení na čtrnácti překážkách nesmí udělat chybu, za níž hrozí penalizace. Nesmí shodit balonky z kuželů nebo si splést trasu,“ dodala Jiroušková, která reprezentovala rodinnou stáj.

Pravidelní návštěvníci soutěže na Kvíčale mohli během čtyřleté historie porovnat pokrok, jakým soutěž zaznamenala. „Když jsme tu pořádali první ročník, měli jsme branky ze silničních kuželů a na nich jablka. Teď už máme profesionální vybavení. Úroveň se zvedá a také profi závodníci k nám čím dál víc nachází cestu,“ těší Marii Jirouškovou. „A my máme aspoň co okukovat,“ směje se.

Do Batňovic letos dorazilo 32 závodníků, pořadatelé si tak pochvalovali početnou účast. Lidé obdivovali umění třeba Michala Kořínka, mistra republiky, ale i teprve devítiletého Jaroslava Červeného. Celým dnem navíc provázal příjemný komentář Lenky Gotthardové, bývalé ředitelky Národního hřebčína Kladruby.