Trumpetista Marek Zvolánek a varhaník Pavel Svoboda si svým uměním získali srdce publika. Posluchači je v zaplněném kostele je odměnili vřelým a dlouhotrvajícím potleskem ve stoje. Hudebníci pak zahráli dva přídavky. 

Marek Zvolánek dokázal okouzlit publikum svým jemným, barveným tónem na trumpetu. Jeho konkrétním a čistým nasazením dokázal utvořit rovný tón, který se nesl celým kostelem. Pavel Svoboda předvedl výbornou techniku hry na varhany a dobře použité střídání různých rejstříků. Byl skvělým korepetitorem. V první polovině koncertu zazněly barokní skladby od různých autorů: Vincent Lübeck, John Stanley, Dieterich Buxtehude, Georg Philipp Telemann, Arcangelo Corelli a nechyběl ani Johann Sebastian Bach.

V druhé polovině hudebníci zahráli moderní skladby od dvou autorů: Miloslava Kabeláče a Juraje Filase. Po Kabeláčově varhanní Fantasii d moll zazněla na závěr koncertu ve světové premiéře Sonáta pro trubku a varhany - ,,Kuks – Hexen – Aria‘‘ od Juraje Filase, který byl na koncertě přítomen stejně jako další významný český skladatel Luboš Sluka. Filasova skladba sklidila od publika veliký potlesk. Tato skladba psaná formou ronda je velice technicky náročná na správné interpretování. Oba muzikanti ji zahráli ve velmi skvělém podání.

Hlavní téma, které se několikrát vrátilo, je velice zpěvné a tonálně ukotvené a celá skladba jím byla zakončena. Hudební skladatel Juraj Filas (*1955) vystudoval na Pražské konzervatoři kompozici a zpěv, poté skladbu na HAMU v Praze, kde od r. 1985 vyučuje na katedře skladby hlavní obor a historické kompoziční studie. Jeho skladba na objednávku festivalu je psaná na téma tzv. Čarodějnické árie (jedna ze Šporkových árií) a autor k ní uvedl: „K napsání Sonáty pro trubku a varhany - ,,Kuks – Hexen – Aria‘‘ – mne inspirovalo skvostné prostředí Kuksu a jeho dějin, ale hlavně neodmyslitelná myšlenka mecenášství evropské šlechty a duchovenstva.“ Jakub Rojko