V safari, kde by se mělo zabydlet až 12 lvů, bude nový pavilon pro celoroční pobyt šelem, výběh, vjezdový a výjezdový objekt a zhruba půl kilometru dlouhá cesta, po níž bude možné projet výběh vlastním autem nebo vozidlem zoo v rámci zážitkového programu.

„Nová komunikace prodlouží trasu dosavadního Afrického safari na zhruba 3,5 kilometru," uvedla mluvčí královédvorské zoo Jana Myslivečková. Nový pavilon bude mít větší kapacitu a vyhlídky do výběhů, takže lidé budou mít lepší podmínky pro pozorování zvířat.

Bezpečnost: důkladná opatření

Důležitá jsou i plánovaná bezpečnostní opatření. Ve výběhu safari se budou lvi pohybovat volně, takže návštěvníci budou muset mít zavřená okna aut. Během provozu zde bude stálý ozbrojený dohled. „Safari bude mít velmi pevné oplocení a bezpečné dvojité vjezdy," upozornil náměstek hejtmana a radní pro cestovní ruch Otakar Ruml.
Zahájení stavby už by nic nemělo bránit. „Projekt je vysoutěžen, zvítězila Stavební společnost Žižka ze Dvora Králové," řekl novinářům radní Ruml. Dodal, že vítězná firma už v minulosti se zoo spolupracovala.

Podle Otakara Rumla rada kraje schválila pro letošní rok investiční dotaci tři miliony korun, další tři miliony by zoo měla dostat na stavbu v příštím roce. „Výstavba lvího safari je dalším z kroků, jak zatraktivnit zoologickou zahradu a zvýšit tak návštěvnost, která má poslední dobou stoupající tendenci," uvedl radní Ruml.

V safari lidé uvidí i Napoleona a Barta

Zoologickou zahradu ve Dvoře Králové nad Labem v květnu obohatili dva mladí lví bratři z olomoucké zoo. Když přicestovali do svého nového domova, byla to dvouletá koťata, ovšem každé z nich vážilo bezmála dva metráky. Dvorská zoo do té doby chovala starší samici indického lva a šestiletého lva, kterého však chovatelé museli kvůli těžkým zdravotním komplikacím před nedávnem utratit. Lví bratři Napoleon a Bart by od příštího roku měli být k vidění v novém lvím safari. 

Vizualizaci lvího safari najdete Z D E ! ! !