Podle posledních informací Horské služby zasypala dva lidi. Záchranářům se je podařilo vyprostit, nyní je zajišťován jejich transport do nemocnice. Dvojice byla pohřešována se psem, kterého se zatím najít nepodařilo. Horská služba Krkonoše po zvířeti pátrá. Informace podal službu konající záchranář HS Špindlerův Mlýn.

Náčelník horské služby Adolf Klepš: „Lavina spadla v blízkosti Bradlerovy boudy. Zatím se nám povedlo najít dva lidi. Na místě jsou další členové Horské služby, kteří budou hovořit se svědky, aby zjistili přesný počet zavalených, ale vypadá to, že tam nebylo více lidí. Postižení byli transportováni k lékaři, zjevná poranění nemají, nicméně jsou v šoku a pochlazení.“ V Krkonoších platí nyní třetí z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Horská služba kvůli chumelenici nedoporučuje hřebenové tůry.

Klasická hřebenová bouda leží v nejvyšších českých horách Krkonoších ve výšce 1156 m nad mořem, 6 km od nejvyhledávanějšího horského střediska Špindlerův Mlýn v blízkosti jsou další známé krkonošské boudy: Martinovka, Medvědí bouda, Moravská bouda.

Podle posledních zpráv členů horské služby se našel naživu i pes lyžařů, kteří dnes skončili zasypaní pod lavinou u Brádlerových bud. „Nechali jsme zvíře zatím na boudě, je vpořádku a personál se o něj postará,“ řekl náčelník HS Krkonoše Adolf Klepš. Dva muži, kteří byli zasypáni sněhem, trávili pod lavinou extrémně dlouhou dobu. Jeden tři čtvrtě hodiny, druhý hodinu a půl. Podle Klepše se dá považovat za zázrak, že takovou situaci přežili. „Běžná doba pro přežití podle našich zkušeností je zhruba dvacet minut,“ doplnil šéf krkonošských záchranářů, kterých bylo dnes v akci zhruba dvacet.

Také to, že členové HS oba zasypané lyžaře vůbec tak rychle našli, je podle něj velké štěstí. „Prostor v tom místě je hodně široký, byla to šťastná souhra náhod,“ doplnil Klepš. Souhlasí s letitým odborníkem na laviny v Krkonoších Valerianem Spustou. Ten k případu sdělil: „Kotlina, v které se to stalo, není lavinózním svahem. Vzhledem k charakteru letošního březnového počasí, kdy v Krkonoších spadlo přes noc a během rána zhruba čtvrt metru mokrého sněhu a foukal silný vítr, se však není čemu divit.

V lokalitě je lyžařský vlek, lyžaři se tam tudíž zřejmě pohybovali a strhli to. Starý a nový sníh nejde k sobě, nemá žádnou soudržnost a pak se to stát může. Svědčí to o tom, že za určitých okolností může spadnout lavina v horách vlastně všude,“ řekl pro Deník Valerian Spusta. Vzpomněl přitom na podobné případy neobvyklých odtrhů. Například před dvaceti lety v Modrém Dole, kde se sesula lavina o váze 440 kilogramů na kubický metr. Zavalení lyžaři byli dnes večer odvezeni vrchlabskými sanitkami v uspokojivém stavu do nemocnice.

V Krkonoších platí nyní třetí z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Horská služba kvůli chumelenici nedoporučuje hřebenové tůry.

Klasická hřebenová bouda leží v nejvyšších českých horách Krkonoších ve výšce 1156 m nad mořem, 6 km od nejvyhledávanějšího horského střediska Špindlerův Mlýn v blízkosti jsou další známé krkonošské boudy: Martinovka, Medvědí bouda, Moravská bouda.

Špindlerův Mlýn, Brádlerovy boudy