Účastníci se tedy mohou „vyšňořit“ ve stylu 60. - 70. let a procházet se kolonádou i jinými zákoutími lázní v kalhotách do zvonu, jeans vestičkách a bundách, kolových sukních, puntíkatých šatech a stuhách ve vlasech - prostě ve všem, co bylo tehdy „in“. Během dne je čekají historické motorky a auta, děti si užijí soutěžní Krakonošovu stezku a zvířátka. Připravena je dobrá muzika, a to především Bacily, které mají tentokrát do lázní vstup povolen.

Slavnosti odstartuje tradiční svěcení zdejšího léčivého pramene v 10 hodin. Právě ten zajistil lázním jejich věhlas. „Podle legendy objevil teplý léčivý pramen v Janských Lázních zbrojnoš rytíře Albrechta z Trautenberku Jan z Chockova už v roce 1006. A je dost možné, že se v janské studánce vykoupal papežský legát Piccolomini, pozdější papež Pius II., který léčivý pramen jako první údajně posvětil,“ připomněla historické souvislosti marketingová specialistka lázní Zuzana Pichlová. Dodala, že dnes pomáhají teplé minerální prameny spolu s odbornou péčí léčit pohybová, neurologická, onkologická a respirační onemocnění a spolu s čistým podhorským klimatem jsou tyto přírodní léčivé zdroje balzámem pro tělo i duši.

Program zahajovacího dne sezony je pestrý. S Bacily do Janských Lázní samozřejmě dorazí na hlavní podium Václav Neckář, zazpívá tam i Petra Janů. Během odpoledne se také představí Pavel Novák mladší, Brontosauři Revival a další. „Retro akce je založena na historických pramenech – v roce 1975 zazpíval Václav Neckář pacientům dětské léčebny. Ovšem tehdy ještě před maketou současné budovy léčebny Vesna,“ zavzpomínala Zuzana Pichlová.

Děti čekají tradiční soutěžní stanoviště Krakonošova stezka, divadlo a loutkoherci, stánek Krkonošského národního parku s poznávací soutěží a na řadě jsou i zvířátka. Kozí agility předvedou malé holandské kozičky Anežka a Mája a dokáží tak, že běhat přes překážky a cvičit umí nejen psi a koně. Jejich kamarádi - canisterapeutičtí pejsci - budou velkým lákadlem i pro dospělé návštěvníky. Po celý den budou před Vesnou příslušníci Horské služby Krkonoše ukazovat převážení zraněných a slaňování. „Děti si asistování záchranářům horské služby vždy velmi užívají, jezdí po laně v postroji s helmou a moc je to baví,“ dodala Zuzana Pichlová a připomíná, že děti se také mohou svézt plechovými šlapacími autíčky a s rodiči pak obdivovat historické motocykly - JAWU 250 model 11 Pérák z roku 1947, JAWU 50 model 550 z roku 1957 a mnoho dalších.

Popustit uzdu tvořivosti mohou pak děti v řemeslných stáncích a dílničkách. V průběhu dne jejich pozornosti jistě neujde silniční vláček po areálu, kam mohou nastoupit i s rodiči, když je budou bolet nohy.

„Připravili jsme něco i pro obdivovatele R/C modelů nákladních a užitkových aut. Členové nejstaršího a největšího klubu majitelů a přátel těchto modelů v České republice předvedou modelovou silnici - čerpací stanici OMV - STK - myčku - zemní práce - sklad - překladiště. V R/C školce budou lidé mít možnost vyzkoušet si řízení trucku na modelové silnici,“ uvedla hlavní organizátorka akce Irena Korytářová. Milovníky retro vozidel (a nejen je) potěší prezentace automobilů a mopedů z 60. – 70. let a bude to pěkná podívaná. „Sáhnout“ si budou moci na Škodu Felicii (1961), Škodu 1000 MBX (1967), Škodu 110 MG (1968), Škodu 110 LS (1974), Škodu 110R (1978).

„Veteran klub Pardubice postaví na náměstí fotografický retro koutek a zájemci se budou moci vyfotit s mopedy, retro sanitkou i plechovými autíčky, a to dokonce v retrooblečení, které bude na místě k dispozici,“ doplnila Irena Korytářová.

Budou-li se návštěvníci na chvíli chtít vzdálit do ticha, příležitostí je nespočet a v těsné blízkosti lázní jsou místa, která stojí za to navštívit pěšky, na kole a třeba i na koloběžce. „Přímo z Janských Lázní vychází nespočet turistických a cykloturistických tratí různé obtížnosti a délky, například si můžete vyšlápnout k Modrým kamenům a zastavit se na vyhlášeném borůvkovém koláči či borůvkových knedlíkách v Modrokamenné boudě,“ nalákala k účasti Zuzana Pichlová. Lidé tak mohou vykročit už i po obnovených starých dobrých lázeňských stezkách, po kterých kdysi lidé kráčeli v dobových róbách.

(zhc, jm)