V roce 1986 se totiž Úpění zúčastnilo 230 lidí na 76 plavidlech a zastínilo tím i tehdejší oslavu Prvního máje. Plavení bylo potom na několik let zakázáno. Přesto červnová tradice přetrvala, skončit původně měla až s loňským ročníkem. Paradoxně kvůli nezájmu.

„Kluci, kteří Úpění už dlouhou dobu táhnou, byli takoví skleslí z toho, že plavidel stále ubývá, že získávání povolení ke sjezdu je stále složitější kvůli souhlasu ochranářů a problémům s rostlinami a živočichy a že i vody je nedostatek. Já, jako patriot ale Úpění vždycky rád vidím. Dohodli jsme se proto s Alešem ´Andym´ Andršem, který pořádá letní běžkování, že této veselici nějak pomůžeme. Byla by škoda, kdyby tradice zanikla," řekl Miloslav Tohola z Havlovic, správce místního sportovního areálu.

Dobrou zprávou pro milovníky této v regionu jedinečné akce je, že její letitý původ budou moci ocenit i letos. Odpadne však dlouhá cesta do Ratibořic nebo únavné stěhování plavidel zpět. Nově se totiž Úpění pojede od havlovického sportovního areálu po most u Šiškovny, kde se v posledních ročnících obvykle startovalo. „Plavba trvala vždy až do večera a další den bylo ještě třeba odvézt většinou téměř zničená plavidla zpět. Zrodil se nápad uspořádat méně náročnou akci, jejíž trasa bude měřit jen dva a půl kilometru," sdělil Tohola.

Úpění nezanikne. Plavidla letos sjedou řeku 18. června

Úpění v novém kabátu letos projde výraznou změnou. Užít si ho ale budou moci především ti, kteří zavítají do obce na Úpicku.

Plavení se díky úpravám budou moci zúčastnit také rodiny s dětmi. „Nejeví se to tak náročné a dlouhé, účastníci zůstanou pořád v Havlovicích. Počítáme, že se pojede třeba jen na nafukovačkách nebo kajacích, ale už dnes víme, že na start dorazí minimálně šest recesistických plavidel," řekl Tohola a dodal: „Návštěvníci budou moci využít třeba také koloběžek, které budou k dispozici v našem areálu, a budou moci vlastně kopírovat trasu plavidel. Neděláme si hlavu z toho, kolik lidí se zúčastní, ale věřím, že upravené podmínky přilákají spoustu dalších nadšenců nebo i těch, kteří už nechtěli náročnou původní cestu absolvovat." Noví spoluorganizátoři budou o letošním 18. červnu navazovat na dlouhou tradici. Tu založili před více než čtyřiceti lety trampové z havlovické osady Idaho. Až dosud bylo regulérním ukončením plavby zdolání splavu v Ratibořicích, nově si namísto toho účastníci užijí nenáročný program nebo zábavu s posezením.