Bezmála 3,5 miliardy korun chyběly podle hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera (ČSSD) všem krajům v tuzemsku na zabezpečení železniční dopravy.

Z této sumy se už krajům podařilo 2 miliardy vyjednat ze státních rozpočtových rezerv. O zbylé miliardě představitelé krajů stále jednají. „Libereckému kraji chybí na financování regionální železniční dopravy 111 milionů korun. Věřím, že se nám podaří peníze ze státních rezerv získat,“ řekl hejtman Stanislav Eichler. Jak doplnil, kvůli nedostatků financí se žádné spoje rušit nebudou. Hejtman nicméně připustil, že zhruba 2 procenta spojů zřejmě v kraji zaniknou, ale jen proto, že nejsou dostatečně cestujícími využívány.

„Určitě nedojde k tomu, že bychom zrušili železniční spojení do některé obce nebo menšího města. Existují třeba případy, že na jedné trase jezdí tři vlaky denně, a z nich bývá jeden spoj skoro prázdný. Ten tedy zřejmě zrušíme,“ zdůraznil Stanislav Eichler. „Železniční doprava patří mezi naše priority. Stoupá nezaměstnanost, mnozí lidé za prací dojíždějí. Proto chceme co největší množství spojů zachovat,“ doplnil.

V nejbližší době budou představitelé krajů jednat s premiérem republiky Janem Fischerem o možnosti přidělení zbývající částky, kterou potřebují na zabezpečení železniční dopravy, ze státního rozpočtu.

Na zajištění regionální dopravy má Liberecký kraj uzavřenou smlouvu s Českými drahami, a to až do roku 2011. Tento rok jde o 3,999 milionů kilometrů, na kterých kraj železniční dopravu dotuje. Částka, určená pro letošní rok, se podle odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje pohybuje kolem 216 milionů korun. Podobnou sumou kraj dotuje také veřejnou autobusovou dopravu.