Tatobitská tisíciletá lípa se utká se čtrnácti dalšími konkurenty o titul Evropský strom roku 2016. Internetové hlasování na webu www.treeoftheyear.org začíná běžet už dnes a potrvá do 29. února. Na vítězný strom čeká finanční odměna, která je určena na jeho odborné ošetření nebo výsadbu stromů v okolí.

Tatobitská lípa loni na podzim zvítězila v celostátní anketě Strom roku, kde ji podpořilo více než 11 tisíc lidí. Lípě se přezdívá tisíciletá, přestože její věk odborníci odhadují spíše na 650 let.

Díky vítězství v národním kole se strom z Českého ráje probojoval do celoevropského kola. Zde jí svým příběhem konkuruje například 600 let stará lípa z Německa, 700 let starý dub z Estonska, tisíciletý dub z Belgie nebo tisíciletý dub Bolko z Polska.

„V předchozích pěti ročnících se čeští kandidáti umístili na pátých místech. Letos s tatobitskou lípou míříme výš a věříme, že ji čeští fanoušci podpoří. Je to výzva. Vloni bylo totiž k vítězství potřeba téměř 60 tisíc hlasů," sdělila Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Slavnostní vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže, kterou pořádá Environmental Partnership Association, jejímž členem je Nadace Partnerství, se uskuteční 20. dubna v Bruselu. Také lípa z Tatobit, jejíž obvod nyní měří 940 centimetrů, se v soutěži prezentuje příběhem, který je opředený pověstmi a bájemi. Nyní může zviditelnit celou obec v evropské konkurenci.