Karlovské náměstí ve městě Českého ráje se dočká přestavby. Jde o jednu z nejcennějších lokalit města, která je vesnickou památkovou rezervací.

„Obnova si vyžádá zhruba deset milionů korun. Podíl města bude do šesti milionů," řekl minulý týden novinářům místostarosta Lomnice Zdeněk Rajm. Město se pokusí na revitalizaci náměstí získat evropskou dotaci.

Podle Rajma je Lomnice díky této lokalitě mezi českými městy výjimečná. „Nevíme, jestli se nějaké jiné město může pyšnit tím, že má na území jak městskou památkovou zónu, tak i vesnickou památkovou rezervaci," uvedl místostarosta Zdeněk Raim.

PODHORSKÉ BAROKO

Malebné Karlovské náměstí, vzdálené od radnice asi čtvrt kilometru, představuje vrchol podkrkonošského dřevěného barokního urbanismu.

Prostranství s obdélníkovým parkem už ale obnovu nutně potřebuje, Lomničtí mluví několik let. „Nyní totiž není ve stavu, že bychom tam lákali každého, kdo k nám přijede," podotkl místostarosta.

V plánu je revitalizace zeleně v parku, obnova původní sítě cest pro pěší či nahrazení nevkusných betonových laviček z doby komunismu jinými, které budou více připomínat náves. Svou původní funkci by měla získat malá kašna. „Ta je dnes plná hlíny a slouží jako květináč," řekl Rajm. Obnovy se dočkají i sochy sv. Prokopa a Panny Marie Karlovské, která je patronkou těhotných a neplodných žen. Její pískovcová socha stojí uprostřed náměstí od roku 1874.

Součástí revitalizace bude i výměna vodovodu a kanalizace včetně přípojek a odvodnění komunikací. Sítě má Vodohospodářské sdružení Turnov měnit i na přístupových komunikacích z ulic Josefa Kábrta, Antala Staška, Poděbradova a částečně i z Hálkovy ulice. Místostarosta očekává, že by výkopové práce mohly začít už v únoru. „Záleží na počasí, ale začít chceme co nejdřív," uvedl.

ŽULOVÁ DLAŽBA

I vozovky čekají na obnovu. Získají povrch ze žulové dlažby a na vnějších okrajích náměstí dělníci vybudují pásy pro parkování aut z čedičové dlažby, kterou má prorůstat tráva.

Stranou nezůstane ani obnova veřejného osvětlení. Rajm předpokládá, že revitalizace náměstí skončí nejpozději do konce letošního roku.