Den první – 24.října
Liberecký kraj, který na oslavě státního svátku 28. října reprezentujeme, pro nás posílá do Lomnice nad Popelkou auto. Po čtyřech a půl hodinách jízdy přijíždíme do cíle. Vykládáme materiál, ubytováváme se v pokojích přímo na zastupitelském úřadě a hurá na první seznámení s centrem Berlína.

Den druhý – 25.října
Jsme rozděleni do dvou skupin. Čtyři pracujeme pod vedením šéfkuchaře v kuchyni. Zbývající šestice s učitelkami Miroslavou Rajmovou a Andreou Zajícovou je „na place". Myjeme a leštíme sklenice, dezertní talíře, příbory a další inventář. Navečer vyrážíme na další průzkum Berlína.

Den třetí – 26. října
Hned ráno nás čeká milé překvapení – prostřený stůl a voňavá snídaně. Připravila nám ho paní Miroslava Rajmová, abychom se nezdržovali. A opět nástup na značky! Vaříme, leštíme, rovnáme… O překvapení nebyla dnes nouze. Během oběda si s námi přišel popovídat hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Den jsme zakončili procházkou po Berlíně.

Den čtvrtý – 27. října
V poklusu snídáme a začíná „MAZEC". Rovnáme pečivo, naléváme nápoje, připravujeme šafingy, souběžně dorovnáváme mísy, nahříváme teplou kuchyni, servírujese oběd pro velvyslance a jeho hosty.

Odbíjí třináctá hodina. Přichází velvyslanec Česka v Německu Tomáš Jan Podivínský. Vítá hosty a zahajuje slavnostní raut. Pobíháme sem a tam a staráme se o vše potřebné… V pozdních odpoledních hodinách hosté odcházejí a my nastupujeme na „druhou směnu".

Den pátý – 28. října
Mise splněna. Balíme a loučíme se s Berlínem. Navečer vystupujeme před Střední školou v Lomnici nad Popelkou. S pocitem dobře vykonané práce se rozcházíme do svých domovů.

Slavnostní raut u příležitosti státního svátku 28. října připravil pod vedením Miroslavy Rajmové a Andrey Zajícové tým kuchařů a číšníků – Michaela Sokolová, Denisa Sládková, Daniel Kucharski, Daniel Lužný, Adéla Udatná, Martina Machová, Markéta Dlouhá, Eliška Šímová, Marcel Stehlík a Dominik Kozelka. (jt)