Pavilon šelem v místní Zoologické zahradě včera hodinu před polednem doslova praskal ve švech. Desítky návštěvníků se totiž přišly podívat na křest malého geparda, který se v zoo narodil v prosinci loňského roku. Od svého kmotra, kterým se stal Deník, dostal jméno Deni, jež se zalíbilo i ředitelce zoo Daně Holečkové.

Bojoval o život

„Mám ráda, když jsou jména nejenom hezká a zvučná, aby se na ně zvířata naučila slyšet, ale aby se také dobře pamatovala a něco evokovala. A toto jméno nám navždy připomene, že kmotrem geparda je Deník,“ uvedla Dana Holečková.

Přestože jsou malému Denimu teprve dva a půl měsíce, má toho za sebou hodně. Poté, co se o něj jeho matka Darili nemohla po ztrátě mléka postarat, museli geparda odchovat ošetřovatelé v zoo uměle. Několik dní dokonce bojovali o jeho život. „V současné době váží Deni skoro čtyři a půl kilogramu, sám nejenom přijímá náhradní mléko, ale také masitou potravu, žere z misky a už má za sebou první vakcinace. Jeho vývoj je perfektní,“ poznamenala ředitelka.

Čeká ho nový domov

Ta také potvrdila, že zahrada hledá malému gepardovi nový domov. „Nejlépe s nějakým psem nebo jinou šelmou, aby z něj vyrostl plnohodnotný gepard,“ vysvětlila Dana Holečková a dodala, že zatím jsou dva zájemci: Zoo Tábor-Větrovy a chovatel z Moravy, jež má dravé ptáky a gepardy.

„Denimu přejeme hlavně hodně zdraví. Týmu ošetřovatelů zoo patří velký dík za to, že ho zachránil. Také se těšíme na další spolupráci ze Zoo Dvůr Králové v čele s Danou Holečkovou,“ dodal ředitel Deníku východní Čechy Tomáš Doubrava.