Obyčejně k tomu stačí kynuté těsto, maková náplň, šikovnost a funkční pečící trouba. To, co se odehrávalo při tvorbě martinských rohlíčků během uplynulého týdne nejen v ZŠ Úpice -  Lány, však nemá v České republice obdoby.

Všichni, kteří se do akce Škola plná Martiňáků zapojili, včera před polednem mohli konečně ochutnávat všechna upečená dílka. Dozvěděli se totiž senzační výsledek. „Vyrobili jste dohromady 3991 Martiňáků. Kdybych nesnědl při počítání devět z nich, mohlo to být číslo kulaté," zažertoval před zaplněnou školní tělocvičnou komisař z pelhřimovské agentury Dobrý den Michal Jurečka, když vyhlašoval rekord, který bude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

„Když jsme měli rekord se sněhuláky, bylo to v roce 2009 a nashromáždili jsme jich 3009. Tak jsem odhadoval, že letos by mohlo být Martiňáků 3013. Jsem z mnohem většího čísla příjemně překvapen a velký dík patří všem dětem z mateřských a základních škol, rodičům, babičkám, jednotlivcům i firmám. Ti všichni se do naší akce zapojili," vypočítával ředitel Petr Kalousek.

Myšlenka na rekord vznikla v dětském parlamentu, který koordinuje pedagožka Iveta Jiříčková. „Naše kuchyň ve škole byla stále v permanenci. Chodily sem péct děti ze školek, rohlíčky z těsta jsme tvarovali ve třídách. Martiňáky jsme žili doslova všichni," smála se učitelka Jiříčková. Kromě rohlíků se tvořila i originální dílka. „Ze všech nejvíc porotu zaujal včelí úl vytvořený z rohlíčků. A protože je úl symbolem školy, chystáme se ho veřejně vystavit ve městě," dodala Iveta Jiříčková.

Co se nesnědlo, poputuje k myslivcům z místního sdružení a na rohlíčcích si pochutnají i medvědi, kteří sídlí pod zámkem v Náchodě.