Důkazem může být expozice Digital Exchange, kterou právě instalují v Galerii města Trutnova. „Jde o unikátní výstavu, která představí nový fenomén současnosti, digitální 3D tisk. Ten proniká i do světa umění, což ilustruje neobvyklý projekt Fakulty výtvarných umění VUT v Brně a School of Visual Arts v New Yorku," podotkla ředitelka galerie Lucie Pangrácová.

Trutnovská výstava je volnou reprízou expozic z New Yorku, Brna i Topičova salonu v Praze a předvede práce brněnských a newyorských studentů umění a také pedagogů Michala Gabriela a Tomáše Medka. „Nejpodstatnější část budou tvořit práce, které si studenti obou škol nejdříve vzájemně zaslali v elektronických datech a následně je materializovali za pomocí 3D tiskáren. Jedná se tedy o díla komorních rozměrů, která vycházejí z možností tiskáren, jimiž školy disponují," dodala Lucie Pangrácová.

K vidění budou ale také rozměrnější sochařské práce, při jejichž vzniku se nejnovější technologie uplatnily jen v některé z fází a jinak byly realizovány pomocí tradičních postupů. Výstava tak bude atraktivní ukázkou rozmachu nového média na poli umění a doplní ji i projekce, jež tento fenomén návštěvníkům srozumitelně přiblíží po technické stránce.

(njt)